Лайм

У Лондоні коронували Чарльза ІІІ: фото, відео та всі подробиці церемонії

Головні деталі історичної події 6 травня

У суботу 6 травня у Лондоні відбулася коронація Чарльза ІІІ - він офіційно став 13-м британським монархом з моменту політичного союзу Королівства Англії та Королівства Шотландії 1 травня 1707 року.

Церемонія коронації розпочалася об 11:00 за британським часом (13:00 за Києвом), хоча підготовку до неї в онлайн-трансляції від самого ранку показував офіційний YouTube-канал королівської родини The Royal Family Channel.

О 12:20 за київським часом глядачі могли спостерігати, як король Чарльз ІІІ та королева-консорт Камілла залишають Букінгемський палац та їдуть до Весмінстерського абатства у супроводі процесії.

Коронація - формальна церемонія набуття влади, адже Чарльз вступив на престол 8 вересня 2022 року після смерті королеви Єлизавети ІІ. У Вестмінстерському абатстві, яке з 1066 року є коронаційною церквою, на його голову покладуть дорогоцінну Корону Британської імперії, він отримає регалії та проголосить обітниці.

Серед гостей – члени королівської родини, близько 100 лідерів держав та міжнародні представники з 203 країн, у тому числі перша леді України Олена Зеленська, яка напередодні церемонії зустрілася з Кейт Міддлтон, яка носить титул принцеси Уельської, та Джилл Байден, першою леді США.

Апостроф вів текстову трансляцію за київським часом.

16:28 - Король Чарльз та королева Камілла з'явилися на балконі Букінгемського палацу після коронації. Натовп привітав їх гучними криками та аплодисментами. До них приєдналися хлопчики-пажі, у тому числі принц Джордж і дві фрейліни Камілли. Також на балкон вийшли всі працюючі члени королівської родини. Сім'я спостерігала за авіашоу - прольотом вертольотів і "Червоних стріл", які залишили за собою червоно-біло-синій дим.

Королівська родина повернулася до Букінгемського палацу, і на цьому офіційні заходи коронації добігли кінця.

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

15:37 - Королівська процесія прибула до Букінгемського палацу. Незабаром разом із королем Чарльзом ІІІ та королевою Каміллою на балкон офіційної резиденції британських монархів піднімуться члени королівської родини, в тому числі принц та принцеса Уельські, а також троє їхніх дітей – Джордж, Шарлотта та Луї.

Війська зібралися в саду Букінгемського палацу, де вони віддали честь королю, який прибув до палацу.

Фото: youtube.com/@BBC

15:10 – Королівський парад супроводжує процесію, за якою спостерігають тисячі людей по всьому маршруту від Вестмінстерського абатства до Букінгемського палацу. Це один із найбільших військових парадів, які проводилися у Великій Британії: близько 4000 військовослужбовців беруть участь у церемоніальних заходах, виступають 19 військових оркестрів.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Фото: https://twitter.com/DefenceHQ

Фото: youtube.com/@BBC

15:00 - Знову з'явився король - у короні, з державою та скіпетром. За ним слідує королева-консорт. Зал співає національний гімн, доки процесія залишає Вестмінстерське абатство. До монархів приєдналися члени їхньої родини. Принц Джордж - один із пажів, які несуть мантію Чарльза ІІІ. Під передзвін дзвонів абатсва король і королева сідають у золоту карету і вирушають до Букінгемського палацу.

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

14:40 - Архієпископ Кентерберійський здійснив Євхаристію після коронації Чарльза та Камілли. Він виголосив благословення, а хор заспівав гімн "Хвала, душа моя, Царю Небесний". У цей час король Чарльз III та королева Камілла залишають абатство, щоб підготуватися до наступної частини дня — процесії назад до Букінгемського палацу.

Фото: Getty Images

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

14:18 - Слідом за Чарльзом ІІІ коронували його дружину Каміллу. Архієпископ поклав на її голову Корону Королеви Марії. Потім їй вручили скіпетр та жезл справедливості і милосердя, звели на трон поряд із чоловіком.

Фото: youtube.com/@BBC

14:12 - Принц Вільям віддає шану своєму батькові під час церемонії коронації. Спадкоємець престолу схиляє коліна перед своїм батьком і каже: "Я, Вільям, принц Уельський, клянуся Вам у своїй вірності, і я нестиму Вам віру і правду, як Ваш сюзерен. Хай допоможе мені Бог".

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

14:04 – Короля Чарльза ІІІ коронували. На його голову поклали дорогоцінну Корону Святого Едуарда. "Боже, бережи Короля!" – проголосив архієпископ Кентерберійський.

Фото: twitter.com/JustinWelby

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

13:55 - Короля Чарльза закрили ширмами від публіки для священного ритуалу помазання святою олією. Це найбільш сакральна частина церемонії. Хор співає: "Боже, бережи Короля! Алілуя!" Після цього Чарльз ІІІ одягнув золоту туніку і сів на трон. Йому подають регалії:

  • шпори та армили, які носив би середньовічний лицар, та меч, який король спочатку тримає, а потім пропонує на служіння Богу;
  • державу, що представляє мир у Христі;
  • скіпетр із хрестом, що уособлює земну владу;
  • скіпетр із голубом, що представляє духовну владу;
  • перстень, що символізує вірний "шлюб" монарха зі своїм народом.

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: youtube.com/@BBC

13:30 - Посол Великобританії Мелінда Сіммонс, яка дивиться трансляцію коронації у Києві, відзначила схожість килимової доріжки в абатстві з українським прапором і сказала, що "на хвилину втратила самовладання".

Фото: youtube.com/@BBC

Фото: twitter.com/MelSimmonsFCDO

13:19 - Король Чарльз склав присягу: "Я, Чарльз, урочисто і щиро в присутності Бога сповідую, свідчу і заявляю, що я вірний протестант і що я буду, відповідно до справжнього наміру законодавчих актів, що закріплюють протестантське престолонаслідування, підтримувати зазначені постанови у міру своїх повноважень відповідно до закону".

Присяга відрізнялася від тієї, яку дала мати Чарльза у 1953 році. Вперше король зобов'язався "сприяти створенню середовища, в якому люди всіх віросповідань і переконань можуть жити вільно".

Фото: Getty Images

13:00 – У Вестмінстерському абатстві відбувається коронація Чарльза ІІІ. На початку служби до короля підійшла дитина і сказала: "Ваша Величність, як діти Царства Божого, ми вітаємо вас в ім'я Царя царів". Чарльз відповів: "Від його імені та за його прикладом я прийшов не для того, щоб мені служили, а щоб служити".

Пажем короля під час церемонії став його онук, принц Джордж. Принц Вільям, принцеса Кейт, а також їхні діти принцеса Шарлотта та принц Луї перебувають у церкві. У цій частині церемонії, відомої як визнання, Чарльз повернеться обличчям до всіх чотирьох сторін світу і буде представлений зі словами: "Я представляю вам короля Чарльза, вашого безперечного короля".

Фото: youtube.com/@BBC

12:55 - Королівська процесія прибула до Вестмінстерського абатства. Очікується, що незабаром з'являться принц та принцеса Уельські. Служба має розпочатися приблизно за десять хвилин і, як очікується, триватиме дві години. Це значно коротше, ніж багато коронацій у минулому.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

12:41 - Принц Гаррі входить до членів британської королівської родини, які прибули у Вестмінстерське абатство під час ходи. Сьогодні день народження його сина Арчі. Також у церкві з'явилися принцеса Анна та принц Едвард, опальний принц Ендрю, його дочки принцеси Беатріс та Євгенія.

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

12:20 - Король Чарльз III та його дружина Камілла залишили Букінгемський палац і вирушили до Вестмінстерського абатства. Військовий оркестр грав національний гімн, коли вони прямували до карети. Король і королеву супроводжує ескорт суверена з Домашньої кавалерії.

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

12:19 - У Вестмінстерському абатстві відбувається "хода королівств Співдружності", коли генерал-губернаторів та прем'єр-міністрів країн Співдружності або їхніх представників проводять процесією до своїх місць. Серед них - представники Антигуа та Барбуди, Австралії, Багамських островів, Беліза, Канади, Гренади, Ямайки, Нової Зеландії, Папуа-Нової Гвінеї, Сент-Крістофера та Невіса, Сент-Люсії, Сент-Вінсента та Гренадін, Соломонових островів, Тувалу Великобританії.

Фото: The Royal Family Channel

12:07 - Королівську карету подано до Букінгемського палацу. У ній Чарльз ІІІ та Камілла поїдуть у Вестмінстерське абатство, де відбудеться їхня коронація.

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

Фото: The Royal Family Channel

11:50 – Серед високопоставлених гостей – Джилл Байден, Емманюель Макрон та його дружина Бріжит. Перша леді США прибула на церемонію разом із онукою Фіннеган у вбраннях кольорів прапора України – блакитному та жовтому.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

11:36Олена Зеленська та Денис Шмигаль прибули на коронацію Чарльза ІІІ та Камілли. Перша леді України з'явилася у сукні та пальті м'ятного кольору.

Фото: Getty Images

Фото: Getty Images

Фото: The Royal Family Channel

10:58 - Високопоставлені гості збираються у Вестмінстерському абатстві, щоб зайняти свої місця перед початком коронації.

Фото: The Royal Family Channel

10:14 - Напередодні церемонії у Лондоні відбуваються протести противників монархії. "Скасуйте монархію", - написано на їхніх плакатах та прапорах. "Чарльз – не мій король". Протестувальники зібралися на Трафальгарській площі, поряд із якою пройде коронаційна процесія до Вестмінстерського абатства. Кількох людей затримала поліція.

Фото: Getty Images

Головні ритуали церемонії коронації Чарльза ІІІ та королеви Камілли

На церемонії коронації король та королева-консорт прийняли освячене вино та хліб. На початку служби у Вестмінстерському абатстві Чарльз ІІІ звернувся до кожної із чотирьох сторін світу і був визнаний народом "беззаперечним Королем".

Королю піднесли Біблію, і він обіцяв правити народами справедливо і милосердно, підтримувати церкву. Потім, вперше на коронації, король публічно молився про те, щоб благодать була "благословенням для всіх, незалежно від віри".

Після проповіді давній гімн "Veni, Creator Spiritus" заспівали мовами з усієї Великобританії, закликаючи Святого Духа безпосередньо перед найсвятішою частиною обряду коронації — помазанням олією. Ширма приховала Короля від очей публіки в цей урочистий і особистий момент.

Читайте також: Потрапили до чорного списку: лідерів 7 країн не запросили на коронацію Чарльза ІІІ.

Після помазання король одягнувся в священичий одяг, який символізує смиренність і пишність. Королю подали різні предмети регалій, кожен із яких є видимим нагадуванням про його велику відповідальність перед Богом. Останньою стала Корона Святого Едуарда, якою увінчали його чоло.

Потім король перейшов із коронаційного крісла на свій трон і отримав данину поваги, спочатку від архієпископа Кентерберійського, а потім від Його Королівської Високості принца Уельського.

Перш ніж приєднатися до короля, сидячи поруч із ним на троні у центрі абатства, королева сама була помазана, коронована, і навіть отримала свої власні регалії.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Еден Голан, участь якої у "Євробаченні-2024" була під загрозою, виступила у другому півфіналі: відео

Ізраїль виступив на Євробаченні-2024 у другому півфіналі 9 травня - Еден Голан спочатку освистали, а потім аплодували їй

Чим запам'ятався другий півфінал "Євробачення 2024", який відбувся у Мальме: головні подробиці ефіру

Другий півфінал Євробачення 2024 9 травня - дивитися онлайн трансляцію конкурсу - хто виступав і якими були результати голосування

Які країни потрапили у фінал "Євробачення-2024" після другого півфіналу: результати голосування

Стали відомі імена нових фіналістів після проведення другого півфіналу Євробачення 2024 - як виглядає таблиця результатів, хто у фіналі