Лайм

Як привернути удачу на Івана Купала: народні ворожіння та замовляння

Ритуали, які перейшли до нас від пращурів

Свято Івана Купала у 2023 році відзначають 7 липня. Воно має язичницьке коріння, і всі головні обряди і традиції цього дня – дохристиянського походження. Саме тому на Купала прийнято ворожити на нареченого за допомогою вінка та стрибати через багаття, перевіряючи на міцність своє кохання.

Існують також інші купальські ворожіння і ритуали, покликані залучити до будинку щастя, кохання, здоров'я. Багато з них пов'язані із рослинами, оскільки в дохристиянський період Купала святкували під час літнього сонцестояння, коли всі рослини цвіли, досягаючи свого апогею. Досі вважається, що зібрані на Івана Купала квіти і трави мають сильні магічні властивості.

Фото: Getty Images

Ворожіння на подорожнику

Подорожник зустрічається біля доріг та стежок, завдяки чому й отримав свою назву. Наші пращури вірили, що рослина "пам'ятає" всіх зустрічних і може підказати дівчині, хто з них стане її майбутнім чоловіком. У ніч на 7 липня слід зірвати листок подорожника, покласти його під подушку і перед сном сказати: "Попутник-трипутник, ти живеш при дорозі, бачиш як старого, так і малого, покажи мені мого судженого". Вважалося, що уві сні дівчина обов'язково побачить своє майбутнє кохання.

Читайте також: Життя веселе настало – до нас прийшов Іван Купала: найкращі привітання у СМС.

Ворожіння на травах

Напередодні Івана Купала дівчата збирали трави та квіти не лише для плетіння вінків, а й для нічного ворожіння. 12 трав слід покласти під подушку, а на ранок перерахувати їхню кількість. Якщо всі рослини залишилися на місці, слід було чекати швидкого весілля, а якщо якісь квіти загубилися або впали на підлогу, на дівчину чекав ще рік незаміжнього життя.

Серед рослин, які можна зібрати для ворожіння - барвінок, материнка, чебрець, фіалки, волошки, мак, сокирки, колоски, любисток, м'ята, чорнобривці, чорнобривці та інші польові та лісові трави.

Ворожіння на кленовому листі

Наші пращури вірили, що лист клена може "передбачити", чи здійсниться заповітне бажання найближчим часом. Подумайте, чого ви хочете найбільше, не дивлячись зірвіть із гілки кленовий листок і порахуйте гострі куточки. Якщо їх кількість парна – удача на вашому боці.

Замовляння на гроші

У ніч на Івана Купала миску чи чашку наповнювали джерельною водою та кидали у ниї кілька монет. Вранці гроші виймали та ховали в надійному місці, щоб у будинку завжди був матеріальний достаток.

Читайте також: У Карпатах зацвіла червона рута: як виглядає таємнича квітка, яка стала символом України, фото.

Фото: Getty Images

Ворожіння на вінках

Добре відома традиція для незаміжніх дівчат - пускати на воду вінок, зроблений своїми руками. Якщо він потоне – слід було чекати розставання з коханим, якщо впевнено попливе за течією – попереду швидке весілля, якщо повернеться до берега – дівчина залишиться незаміжньою. Але є й інший спосіб дізнатися про своє майбутнє за допомогою вінка. Якщо поряд немає річки, вінок можна було спалити в багатті на Купала. Дівчата одночасно кидали вінки у вогонь, і чий догоряв швидше, та мала першою вийти заміж.

Дізнайтесь також, як українці відпочиватимуть у липні: календар свят та вихідних.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil