Лайм

Гадання на судженого і стрибки через вогнище: які традиції має свято Івана Купала

Багато обрядів і символів наших предків вже забулися

У 2023 році свято Івана Купала припадає на п'ятницю, 7 липня. Зараз більшість уже й не пам'ятає традицій цього дня, окрім стрибків через багаття. Саме про давні обряди та ворожіння свята ми розповімо у цьому матеріалі.

Ворожінь на Івана Купала існує величезна кількість. Обряди доповнюються і змінюються з роками, хтось надає перевагу старовинним, а комусь ближче карти, свічки та інші "підручні засоби". У цьому ми мало чим відрізняємося від наших предків, вони теж ворожили кожен на свій лад. Але є й кардинальні відмінності між сучасними та давніми традиціями.

Фото: Генріх Семирадський. Ніч на Івана Купала

Наприклад, раніше гадати на Івана Купала слід було лише на заході сонця. Вночі такі обряди вважалися небезпечними через велику кількість різних містичних істот навколо.

Читайте також: Як українці відпочиватимуть у липні: календар свят та вихідних.

Також вважалося, що в Купальску ніч не можна спати. Люди вірили, що на Івана Купала активізуються русалки, відьми, духи та інші таємничі істоти і намагалися з ними не зустрічатися.

За старою традицією, в ніч на Івана Купала усі дівчата мали бути одягнені лише у довгу сорочку та вінок. Більше нічого носити не слід, навіть білизни. Навіть хрестик треба було зняти, оскільки церква не схвалює ворожіння та інші подібні ритуали. Волосся потрібно було обов'язково розпустити, зняти всі шпильки, стрічки і так далі. Також слід було розв'язати всі вузли на одязі. Це робилося для того, щоб не привернути до себе злі чари та невдачу.

Фото: Getty Images

Також на Купала прийнято пускати вінки на воду. Але не всі знають, як правильно це робити. Якщо дівчина закохана, їй потрібно сплести вінок із квітів та трав. Всі рослини слід збирати своїми руками рано вранці. Серед них обов'язково має бути барвінок, а також лісові та польові квіти - материнка, чебрець, волошки, маки, колоски, м'ята, любисток. Якщо ж у дівчини поки що немає нікого на прикметі, потрібно обов'язково прикрасити вінок стрічкою.

Читайте також: Життя веселе настало – до нас прийшов Іван Купала: найкращі привітання у СМС.

Фото: Getty Images

Пускаючи вінки на воду, дівчата співали обрядову купальську пісню:

Гей, на Івана, гей, на Купала,

Красна дівчина долі шукала.

Квітки збирала, віночок вила,

Долі водою його пустила.

Полинь, віночку, по бистрій хвилі,

Поплинь під хату, де живе милий,

Поплив віночок долі водою,

Серце дівчини забрав з собою.

Раніше люди вірили, що русалки побачать такий вінок, заберуть собі, а натомість допоможуть знайти нареченого. Також купальські вінки прикрашають свічками, щоби доля побачила світло і звернула увагу на дівчину.

Далі вінок слід опустити на воду і трохи підштовхнути. Робити це потрібно на заході сонця, коли сонце майже сіло. Якщо вінок пішов на дно відразу - обранець розлюбив, якщо пристав до берега - весілля не буде ще мінімум рік, вінок поплив до іншого берега - суджений буде іноземцем, вінок плаває зі сторони в сторону - в особистому житті буде безліч невдач і розлучень, ну а якщо вінок рівно пливе за течією - настав час готуватися до весілля.

Фото: Getty Images

Хлопці також могли діставати із води вінки дівчат, які їм подобаються. Якщо дівчина поцілує обранця, вінок ставав їхнім символом щастя та швидкого весілля.

Стрибки через багаття – ще одна важлива традиція на Івана Купала. Якщо хлопець і дівчина вдало перестрибнуть високий вогонь, їхнє майбутнє спільне життя буде щасливим і мирним. Саме тому стрибати через багаття слід не з першим зустрічним, а лише з судженим.

Фото: Getty Images

Свято Купала збігається з християнським Різдвом Іоанна Хрестителя. Дізнайтесь про нього більше.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Леопардове взуття - найбажаніше серед модниць: як носити і з чим поєднувати сміливий принт

Туфлі з леопардовим принтом вважають модними в 2024 році - які моделі вибрати на літо, щоб виглядати стильно та дорого

З Днем матері: душевні привітання для найріднішої людини своїми словами

Як красиво привітати маму з Днем матері – свято в Україні у 2024 році відзначають 12 травня

Їх краще не злити: які знаки Зодіаку найбільш запальні

Овни, Леви та Скорпіони є найбільш запальними знаками Зодіаку, розповіли астрологи - фахівці поділилися подробицями про їхні характери