RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Ой на Івана, ой на Купала: коли і як в Україні святкують улюблене літнє свято

У 2023 році в Україні Івана Купала відзначатимуть, за новим календарем, у п'ятницю, 7 липня. Цей день присвячений літньому сонцестоянню, коли ніч буде найкоротша.

"Апостроф" розповідає про традиції, обряди, історію свята та про заборони на цей день.

Читайте також: Як українці відпочиватимуть в липні: календар свят та вихідних

Традиції та обряди

Православні християни 7 липня вшановують свято Різдва Іоана Предтечі, тому день Івана Купала присвятили цій події.

Назва свята походить від язичницького бога квітів Купалою, а також від слова "купатися", адже обов'язково у цей день необхідно купатися у водоймі, щоб очистити тіло та душу від зла та зміцнити здоров'я. Також це можна зробити за допомогою стрибків через багаття. Водночас у ніч на 7 липня у воду не можна заходити, адже пращури вірили, що русалки заберуть людину.

Обрядовим деревом вважали вербу, її прикрашали квітами та стрічками. Багаття разводили навпроти цього дерева. Через нього стрибали, щоб очиститися. Також якщо стрибнуть молоді закохані, то вони незабаром одружаться. Крім того, через багаття гнали худобу, щоб вона не хворіла. Якщо у сім'ї захворіла дитина, то спалювали її сорочку, щоб вже незабаром вона одужала.

Самотні дівчата на Івана Купала ворожили на нареченого - плели вінки, куди вставляли свічку та пускали по воді, він мав прибитися берега, з цього берега й прийде наречений. Якщо ж вінок не допливав до берега, то рік дівчина буде самотньою.

Крім того, особливу увагу надавали цвіту папороті. Квітка з'являлась лише раз на рік та вночі, а хто її знайде - розумітиме мову тварин та вилікується від будь-якої хвороби.

На святковому столі були, за традиціями, квас, каша та солодкі вареники. Кашею пригощали жебраків, а потім їли самі, щоб залучити добробут та щастя у будинок. А щоб не зайшло зло в оселю, перед будинком клали гілочки осини та головку часнику на підвіконня.

На це свято рвали цілющі трави та квіти, а на світанку спалювали опудало Купайла.

Заборони

За повір'ям, не можна було у ніч на 7 липня спати, щоб не забрала нечисть. Дітям, молодим хлопцям та вагітним жінкам забороняли купатися, щоб не забрали русалки.

Також під забороною рукоділля: шити, вишивати та в'язати не можна. Робити щось з волоссям теж було заборонено, як і прибиратися.

Народні прикмети

Побачити змію 7 липня - буде біда.

Вночі зоряне небо, а вранці багато роси - чекай великий урожай.

Пішов дощ - літо буде посушливим та спекотним.

Раніше ми писали,які дні в липні найбільш урожайні, а коли не варто нічого сіяти і садити.

  • Вас також може зацікавити:

Місячний календар 2023: коли у липні сприятливі і несприятливі дні

Новий календар ПЦУ: коли в 2023 році відзначатимем Івана Купала та інші "літні" свята

Новий церковний календар: коли в 2023 році закінчується Петрів піст