Лайм

Знадобиться навесні: як зробити корисне добриво з бадилля помідорів, кабачків, кукурудзи

Візьміть собі на замітку

Досвідчені городники знають, що на ділянці після збору врожаю залишається багато залишків рослин. Заражені слід знищити, а здорові можна використовувати як натуральне добриво. theLime вирішив розповісти, як отримати органічне добриво з бадилля помідорів, кабачків, кукурудзи та інших овочевих культур.

Читайте також: Чим засіяти город після збору врожаю, щоб підвищити родючість ґрунту та вивести бур'яни.

Для цього необхідно взяти стару металеву бочку або велику обрізану каністру 50-60 л. Туди необхідно складати рослинні залишки, але без бур'янів із насінням. Це може бути бадилля картоплі, помідорів, огірків, кабачків, кукурудзи, гороху. Бадилля кукурудзи і кабачків найкраще подрібнити. Заповнюємо діжку, не доходячи приблизно 15 см до верху. А потім зверху поливаємо розчином: у 10 л води розчиняємо склянку карбаміду чи якогось іншого азотного добрива. Також це може бути курячий послід, до якого потрібно додати склянку суперфосфату і, наприклад, калію сульфат.

Фото: pinterest.com

Також варто додати деструктори – це препарати, які сприяють прискоренню розкладання рослинних залишків, пригніченню патогенної мікрофлори та оздоровленню ґрунту. Деструктори рослинних решток можна поділити на такі групи: грибного походження; бактеріального походження; інші (гумати, мікроелементи, живильні середовища, біологічно активні речовини тощо).

Серед деструкторів грибного походження зазвичай переважають препарати із вмістом грибів роду Триходерма. Гриби виділяють велику кількість природних антибіотиків, тому є активними гуміфікаторами.

Можна використовувати деструктори у рідкому вигляді – 100-150 мл, кристалічному – близько 20 г, у вигляді біогумусу – приблизно 0,5 л.

Читайте також: Чим підживити кабачки, щоб збирати врожай до осені: перевірений метод.

Якщо ви використовуватимете металеву бочку, можна додати приблизно 1 ст. л. лимонної кислоти – це сприятиме процесам, що відбуватимуться з іонами заліза.

Отриманий розчин слід залити так, щоб він покривав рослинні залишки на 2-3 см зверху. Якщо його не вистачає, треба долити води. Потім бочку необхідно чимось накрити, щоб восени та взимку туди не потрапляли дощ та сніг. Докладніше, як застосовувати отримане зелене добриво навесні, дивіться на відео.

Цікаві новини для вас:

  1. Коли найкраще копати картоплю у вересні: календар садівника на початок осені.
  2. Щоб не витрачатися на цибулю взимку, слід правильно закладати її на зберігання: корисні поради.
  3. Останнє підживлення троянд: що потрібно зробити з квітами на початку вересня.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Все, що страшне, - реальність: Дантес поскаржився на пригнічений стан

Співак Володимир Дантес не став приховувати, що останнім часом відчуває емоційне виснаження. Артиста рятують природа, рідний дім, родина

Співак ALEKSEEV відреагував на чутки про роман з відомою блогеркою

Виконавець Alekseev відповів на плітки про його особисте життя. Проте артист не вдавався в деталі

Не хочемо мовчати: блогерка Юлія Верба повідомила про свою вагітність

Блогерка Юлія Верба здивувала новиною про свою вагітність. Жінка показала кадри, де добре видно кругленький животик