Лайм

Коли найкраще копати картоплю у вересні: календар садівника на початок осені

Запам'ятайте, які дні сприятливі, а які – ні

У вересні у дачників закінчується гаряча пора, адже вже зібрано майже весь врожай фруктів та овочів і залишилося тільки викопати картоплю. Щоб бульби довше зберігалися, необхідно вибрати сприятливі дні за місячним календарем. theLime вирішив докладніше розповісти, в які дати краще копати картоплю, а коли займатися іншими роботами на городі.

Читайте також: Дуже важливо охолодити: що потрібно зробити з картоплею після викопування.

Фази Місяця – вересень 2023

Молодий місяць: 15 вересня о 03:40

Повний місяць: 29 вересня об 11:57

Місяць, що росте: з 16 по 28 вересня

Місяць, що зменшується: з 1 по 14 вересня, з 30 вересня

Місячний посівний календар на вересень 2023 року

Сприятливі дні: 4-6, 9, 10, 16-20, 24, 25, 28 вересня.

Несприятливі дні: 1, 14, 15, 21-23, 26, 27, 29 вересня.

Фото: pixabay.com

1-2 вересня

Найкраще збирати врожай, займатися обрізкою багаторічників, а також можна висаджувати кущі малини, винограду, ожини, смородини, агрусу тощо.

3-4 вересня

Хороші дні для викопування картоплі та коренеплодів, можна також займатися посадкою часнику та рослин-сидератів, перекопати ґрунт і прополоти бур'яни, а ось обрізати рослини не рекомендується.

5-6 вересня

У ці дні можна збирати врожай картоплі та цибулі, висаджувати часник, петрушку, цибулю. У саду ж можна зайнятися висаджуванням багаторічних квітів та плодових дерев або обробити рослини від шкідників.

7-8 вересня

Несприятливі дні для посіву та посадки рослин. Найкраще зайнятися збиранням урожаю, боротьбою зі шкідниками та удобренням ґрунту.

Читайте також: Як підготувати картоплю до зими, щоб довше зберігалася: корисні поради.

9-11 вересня

В ці дні слід покосити газони, щоб уповільнити зростання трави. Також можна зібрати врожай у саду, підживити рослини, обробити їх від шкідників, посадити полуницю, малину, виноград та інші ягідні кущі. На городі слід зайнятися пасинкуванням помідорів, розпушенням та поливом рослин, а також зібрати картоплю, коренеплоди, зернові.

12-13 вересня

Збирати врожай коренеплодів не рекомендується. У цей період можна посадити однорічні рослини в саду та боротися з бур'янами. Можна сіяти баклажани, перці, помідори, огірки, кабачки, патисони, садити цибулю та капусту.

Фото: pixabay.com

14-15 вересня

Найкраще збирати врожай, боротися зі шкідниками, зрізати хворі гілки дерев та чагарників. Рекомендується сіяти зелень: петрушку, кріп, аніс, артишоки та валеріану.

16-17 вересня

Найкраще зайнятися пікіруванням та пересадкою рослин. Дозволяється проводити будь-який вид обрізки, використовувати добрива, а також заготовляти цілющі трави, сіяти на розсаду огірки і гіркий перець.

Читайте також: Чим засіяти город після збору врожаю, щоб підвищити родючість ґрунту і вивести бур'яни.

18-20 вересня

Гарні дні для посіву на розсаду пасльонових культур та цибулі, можна посіяти зелень: петрушку, селеру, кріп, спаржу, щавель, шпинат. У саду можна провести посадку саджанців персика, вишні, груші, сливи, абрикоси та яблуні, а також садити плодові дерева: смородину, аґрус, малину, виноград, ожину, полуницю тощо.

21-22 вересня

Полив та обрізку в цей період робити не варто. У саду в ці дні буде не так багато роботи: розпушити землю навколо рослин та удобрити їх. А от на городі краще зайнятися посівом насіння кропу, щавлю, крес-салату, кореневої петрушки.

23-24 вересня

Можна зайнятися збором урожаю картоплі, коренеплодів, висадити редис, редьку, ріпу, часник. У саду слід провести боротьбу зі шкідниками та бур'янами.

25-27 вересня

Сприятливі дні, щоб сіяти моркву, буряк, мангольд, редис та редьку. У саду найкраще зайнятися обрізкою дерев і чагарників, боротися зі шкідниками та бур'янами.

28-30 вересня

У цей період не рекомендують займатися посівом та посадкою більшості культур і навіть поливати їх та вносити підживлення. Найкращим рішенням буде зібрати врожай.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Останнє підживлення троянд: що потрібно зробити з квітами на початку вересня.
  2. Зекономите на добривах: як із користю застосувати рослинні залишки на городі.
  3. Цибуля і часник будуть свіжими до 3 місяців: як правильно зберігати їх у квартирі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Найгірше позаду: комік Віктор Розовий вперше після важкого поранення висловився про свій стан

Віктор Розовий вийшов на зв'язок у соцмережах та розповів про свій стан після важкого поранення голови - комік показав фото з лікарні

Де дивитися фінал "Євробачення-2024", в якому Україна змагається за перемогу

Коли фінал "Євробачення-2024" та під яким номером виступатимуть alyona alyona та Jerry Heil - де дивитися виступ України у фіналі

ЗМІ показали відео, як працівники ТЦК зупинили в Києві Monatik: співак відреагував

Дмитра Монатіка у Києві зупинили представники ТЦК та перевірили документи - співак прокоментував ситуацію - відео