Лайм

Огидна маніпуляція: в мережі поширили фейк про обставини смерті поета Максима Кривцова на фронті

На це звернули увагу побратим та подруга загиблого

7 січня стало відомо про загибель на фронті громадського активіста та поета Максима Кривцова із позивним "Далі". Трагічну звістку у соцмережах підтвердила його мати Надія Кривцова. Захиснику було 33 роки.

Пізніше у мережі з'явився фейк стосовно обставин смерті українського поета. Його побратим Дмитро Вербич звернув увагу на пост у Facebook однієї з користувачок, яка вирішила "розчулити людей".

Читайте також: Помер Віталій Білоножко: народному артисту України було 70 років.

Максим КривцовФото: facebook

"Дуже творча, сильна, мужня особистість… Людина-поет. Його збірка визнана однією з кращих. Після бою Максима контузило. Він слабо розумів, що відбувається. В голові була одна думка: знайти свого кота. Кота, з яким вони були так прив'язані один до одного. Свого хвостатого антистреса, який завжди був з ним. Блукаючи позиціями, він потрапив у полон. Кіт, вірогідно, пробився до нього. Через три години ЗСУ відбили позиції назад і знайшли розстріляного Максима і розстріляного кота, - йдеться у публікації користувачки на ім'я Альона. - Я не знаю, якою мерзенною твариною треба бути, щоб розстріляти людину, яка боронить свою землю. А розстріляти кота - це взагалі за межами будь-чого". Унизу допису жінка закликала донатити в банку, яку лишила у коментарях.

Вербич прокоментував публікацію та спростував її заяви про обставини смерті Максима.

"Замість того, аби зібрати думки докупи і написати гідний спогад про "Далі", я пишу оце. Зранку по фб розноситься цей допис. З брехнею про обставини смерті нашого Брата. Не тільки з метою хайпу, а й фінансової наживи, там є монобанка. Любов, котики, бездушні орки - все щоб видавить сльозу. Включайте трохи мізки, хто це репостить, бо ви як би трохи є співучасники цієї мєрзості", - йдеться у його публікації.

Фото: facebook.com/verbych22

На брехню про загибель українського героя також відреагувала режисерка і подруга Кривцова Ірина Цілик. Подібні вигадки за цих обставин вона назвала "огидною маніпуляцією". "Це щось за межею. Обставини смерті "Далі" зовсім не такі!", - написала Цілик.

Фото: facebook

"Пані вже з'явилася з поясненнями. Судячи з усього, це було не свідоме шахрайство, а страшенно недолуга й огидна маніпуляція на смерті вбитого героя, аби зайвий раз нагадати про збори на свою банку, - також додала вона. - От тільки авторка не пояснила в пості, на що саме збирає гроші, і в результаті вийшла дуже некрасива історія. Тепер їй не вистачає розуму вибачитися як слід і виправити ситуацію. Саме так перекреслюються репутації деяких людей".

Читайте на тему: Не витримало серце: Марія Бурмака повідомила про смерть брата - учасника бойових дій.

Що стосується пояснень пані Альони, то вона поспішила виправдатися, що не розібралася у правдивості інформації і написала у соцмережах те, що почула нібито від військових. Ось її заява:

"Максима я знала просто по тіктоку, і вчора, гортаючи стрічку, побачила цю історію від різних військових. Мені вже декілька разів телефонували журналісти і казали, що обставини загибелі інші. Якщо це так, я прошу вибачення у батьків Максима, тому що в мене ще не було причин не довіряти військовим. Я перепостила текстом те, що мене дуже зачепило. Бо мені подобалась ця людина, подобались його тіктоки і я щиро написала як відчувала, наскільки він світлий хлопець".

Нагадаємо, Максим Кривцов був учасником Революції гідності у 2013-2014 роках, а до лав Збройних сил він доєднався добровольцем у 2014 році. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і VeteranHub. Після повномасштабного вторгнення росіян у 2022 році повернувся на фронт.

Читайте на нашому сайті: У Львові від російської ракети загинув відомий баскетболіст: був найкращим в Україні.

Максим Кривцов влітку 2020 рокуФото: wikipedia

Пісні на поезії Максима виконує український гурт "Yurcash" - "Панівна висота", "Він в ЗСУ, вона в ТрО", "Жовтий скотч" (звучить у фільмі "Наші Котики"). 2023 року видав авторську збірку поезій "Вірші з бійниці", яку було визнано однією з найкращих українських книжок 2023 року за версією українського ПЕН.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування