Лайм

Куди зникла олімпійська чемпіонка Інеса Кравець, чий світовий рекорд не могли побити 25 років

Зірка українського спорту присвятила себе дочці

Починаючи з 1994 року, коли Україна вперше виступила на Олімпійських іграх окремою командою, золоті медалі здобули 42 українські спортсмени. Серед них - легкоатлетка Інесса Кравець, яка в 1996 стала олімпійською чемпіонкою в потрійному стрибку. І хоча сама вона вважає олімпійське золото своїм головним здобутком, Кравець встановила кілька світових рекордів у своїй дисципліні. Один із них ніхто не міг побити 25 років поспіль. Розповідаємо, як склалася доля видатної легкоатлетки.

Читайте також: Що стало з фігуристкою Оксаною Баюл – першою олімпійською чемпіонкою незалежної України.

Інеса Кравець на Чемпіонаті світу 1995 року встановила світовий рекорд, який тримався 25 років Фото: Wikipedia

У 1990-х роках Інесса Кравець була справжньою зіркою українського спорту. Легкоатлетка тричі ставала чемпіонкою світу в потрійному стрибку (1991, 1993, 1995), на Олімпійських іграх 1992 року у складі об'єднаної збірної колишніх радянських республік здобула срібло, а в 1995 році на чемпіонаті світу встановила неймовірний світовий рекорд.

10 серпня 1995 року Інесса Кравець стрибнула на 15,50 метрів у потрійному стрибку, і побити цей рекорд вдалося лише легкоатлетці з Венесуели Юлімар Рохас на Олімпіаді-2020. "Рохас дуже талановита спортсменка. У неї для цього є абсолютно всі якості. Вона висока, дуже швидко біжить, має всі чудові природні дані. Як то кажуть, їй сам Бог велів стрибати", - пізніше коментувала Кравець досягнення венесуелки.

На Олімпійських іграх 1996 року в Атланті Кравець стрибнула на 15,33 метра і здобула золото, а також побила олімпійський рекорд. "Олімпіада - це завжди дуже складно, а звання олімпійського чемпіона - єдине, до якого немає приставки "екс". І це те, чого кожен спортсмен прагне", - говорила Кравець.

Інеса Кравець на Олімпіаді-1996 в Атланті виграла золото Фото: Getty Images

Але вже у 2000-х роках спортсменка потрапила у допінговий скандал, і її усунули від змагань на 2 роки. У 2003 році Інесса востаннє виступила на чемпіонаті світу, посіла друге місце та покинула спорт. Причиною стали проблеми зі здоров'ям. Спортсменці зробили дві дорогі операції на ахіллесових сухожиллях, але через сильний біль у ногах лікар рекомендував їй третю операцію. Кравець прийняла складне рішення відмовитися від операції та припинити стрибати. Фінансової допомоги від держави олімпійська чемпіонка тоді не отримувала.

Читайте також: Куди зникла Яна Клочкова – олімпійська чемпіонка з плавання, яка жила в окупованому Криму.

"У мене на одній нозі було 80% відриву ахілла, на іншій нозі - 50%. І я їздила до Фінляндії на операцію, яку робила за свої гроші. Навіть будучи у статусі олімпійської чемпіонки, я не отримувала фінансування на лікування. Але повірте: ці операції зовсім недешеві", - казала Кравець в інтерв'ю 2020 року.

Покидати легку атлетику було складно, але Інеса Кравець знайшла себе у новій ролі. У 2005 році спортсменка народила дочку Дашу від другого шлюбу з Сергієм Єсипчуком - професійним стрибуном із жердиною. Сім'я стала для неї головним пріоритетом, і вона поступово відійшла від публічного життя.

"Я точно не хотіла народжувати під час спортивної кар'єри. Для мене спорт був понад усе, я не хотіла залишати дитину вдома, починати знову тренуватися. І ми з чоловіком вирішили, що я спочатку відстрибаю, а потім вже народжуватимемо дітей. Звичайно, пологи були важкі, я два тижні провела у реанімації. Але головне — все обійшлося: і я, і дитина здорові", - казала Кравець.

Зараз Інесі Кравець 57 років, вона допомагає дочці будувати спортивну кар'єру Фото: скріншот ТСН

Легкоатлетка не стала професійною тренеркою, але почала тренувати власну доньку, коли вона трохи підросла. Наразі 18-річна Дар'я Єсипчук є тенісисткою і виступає у юніорських чемпіонатах, і знаменита мама зробила все для розвитку її спортивної кар'єри.

"Ми постійно їздимо. Мені це подобається, це моє життя, до якого я звикла ще під час власної спортивної кар'єри. Я повністю присвятила себе сім'ї, натомість продовжую залишатися у спорті", - розповідала Інеса журналістам.

Читайте також: Що стало з фігуристкою Тетяною Волосожар, яка народилася у Дніпрі, але вирішила виступати за Росію.

Донька Інеси Кравець Дар'я Єсипчук (у жовтому) стала тенісисткою Фото: https://www.instagram.com/gtgtennisacademy/

Свій непублічний спосіб життя Кравець пояснювала тим, що їй важливіша донька, ніж увага преси чи відвідування вечірок. Тим не менш, олімпійська чемпіонка, яка після анексії Криму продала квартиру біля "Ластівчиного гнізда" і весь час жила в Києві, висловилася про допуск росіян та білорусів до Олімпіади-2024. У коментарі Sport Express Олена Кравець заявила, що українським спортсменам не варто бойкотувати Олімпійські ігри.

"Міжнародна федерація легкої атлетики не допускає росіян і білорусів на Олімпійські ігри. Я вважаю, що МОК було б непогано взяти приклад, - сказала Кравець. - Але, як би там не було, це життя спортсменів, і Україна має їхати на Олімпіаду. Це престиж країни і ми не можемо не їхати. Прапор України піднімається у двох випадках у житті – коли спортсмени завойовують медаль на Олімпіаді і коли приїжджає президент. Треба показати, що ми сильніші та кращі за агресорів".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни