Лайм

Що стало з фігуристкою Оксаною Баюл - першою олімпійською чемпіонкою незалежної України

Життєвий шлях та громадянська позиція української фігуристки

Оксана Баюл – українська фігуристка, яка стала першою в історії України переможницею Олімпійських ігор. Спортсменка виграла "золото" у 1994 році, після чого переїхала у США, де живе й досі. У 2021 році олімпійська чемпіонка отримала американське громадянство і відмовилася від українського паспорта. Чим зараз займається уродженка Дніпра і що говорить про війну – далі у нашому матеріалі.

Читайте також: Куди зникла Яна Клочкова – олімпійська чемпіонка з плавання, яка жила в окупованому Криму.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

Баюл народилася 16 листопада 1977 року у місті Дніпро (на той час – Дніпропетровськ). Її батько пішов з сім'ї, коли майбутній спортсменці було три роки. Оксану виховували мама і бабуся.

Марина Баюл хотіла, щоб її дочка пішла до балетної школи, але її не взяли через комплекцію. Коли дівчинці було майже 4 роки, бабуся відвела онучку на ковзанку. З цього і почалася її любов до фігурного катання. У 1987 році дівчина почала брати участь у чемпіонатах СРСР, але призові місця не посідала.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

У 13-річному віці Оксана стала сиротою – від раку померла її мама, а за місяць не стало бабусі. Спочатку опіку над дівчинкою-підлітком взяв її тренер у Дніпрі Станіслав Корітек, але згодом чоловік переїхав до Канади, а свою підопічну відправив в Одесу до свого колеги Валентина Ніколаєва. Партнеркою Миколаєва була Галина Зміївська, яка пізніше стала тренеркою Оксани Баюл.

У січні 1993 року Баюл дебютує на чемпіонаті Європи, де посідає друге місце. Того ж року їде до Праги на чемпіонат світу, де з тріумфом перемагає.

У 1994 році Оксану відправляють на Олімпійські ігри, які проходили в Ліллегаммері (Норвегія). На той момент фігуристці було лише 16 років і вона зізнавалася, що планувала взяти участь у наступних іграх у 1998 році в Нагано. Але після розпаду СРСР Україні терміново знадобився кандидат для участі в Олімпіаді-1994, й відправили Баюл.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

У першій частині цих ігор українка виконала одну з найкращих коротких програм в історії фігурного катання, проте стала другою. На перше місце вийшла американка Керріган. Однак у заключній програмі Олімпіади Баюн несподівано здобула "золото". Справа в тому, що напередодні виступу Оксана сильно травмувалася на репетиції, зіткнувшись на льоду з німкенею Танею Шевченко. Німецькі медики зробили українці кілька ін'єкцій, наклали шви, і за два дні фігуристка, прийнявши знеболювальне, вийшла на лід.

Після заключної програми четверо з дев'яти суддів віддають перемогу американці Керріган, ще четверо – українці Баюл. Все вирішив німецький суддя, колишній чемпіон світу Ян Гоффманн, який поставив Оксані найкращі оцінки за артистизм і цим вивів на перше місце.

Читайте також: Куди зникла олімпійська чемпіонка з гімнастики Катерина Серебрянська, зірка українського ТБ.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

Підняття українського прапора на церемонії нагородження довелося чекати 45 хвилин. Виявилося, що в організаторів не було гімну України, бо ніхто не очікував на перемогу української спортсменки. Організатори запропонували поставити замість нього гімн СРСР, або гімн Росії, або олімпійський гімн, але українська делегація відмовилася. У керівниці української делегації фігуристів Людмили Михайловської була в готелі касета з українським гімном, й поліцейські з мигалками терміново повезли її до олімпійського містечка.

Таким чином того дня вперше пролунав гімн України на Олімпійських іграх. Щоправда помилково український прапор було піднято неправильно – жовтим догори. Як згодом з'ясувалося, у підсумку стяг України перевернули.

Одразу після перемоги на Олімпіаді-1994 Баюл поїхала до Лас-Вегасу, де працювала за контрактом. Юна українка отримувала високі гонорари і мала шалену популярність у американської публіки. Проте 16-річна дівчина не витримала випробування славою. Українка опинялася в центрі різноманітних скандалів, була затримана за керування у нетверезому стані, лікувалася від алкоголізму.

На тлі всіх проблем спортсменка залишила професійний спорт і зайнялася продажем спортивного одягу. Поборовши залежність у 2005 році Оксана повернулася до фігурного катання.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

У 2010 році Баюл повернулася в Україну та хотіла відкрити дитячу школу фігурного катання. Вступила до Київського інституту фізичного виховання та спорту Національного педінституту імені М. П. Драгоманова, проте через чотири місяці покинула університет і повернулася назад до Америки.

У серпні 2021 року фігуристка офіційно стала громадянкою США і відмовилася від українського громадянства. Однак це не завадило їй подовжувати любити Україну. З початку повномасштабного вторгнення Росії Оксана працює в США над недопуском фігуристів країни-терористки на міжнародні змагання та всіляко підтримує Україну.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

"Коли почалося повномасштабне вторгнення, я спустилася до чоловіка в офіс і запитала його, що відбувається. У нас у США на телебаченні навіть порядок денний на той момент не змінився. За кілька годин американці почали дізнаватися про вторгнення. Україну почали бомбити, у містах включили сирени – це дуже страшно. Я одразу зателефонувала всім своїм друзям в Україні, але, очевидно, ніхто не міг пояснити, що буде далі", - згадувала фігуристка в інтерв'ю "Укрінформу". – 24 лютого я повезла доньку до піцерії. Досі пам'ятаю, як у мене тремтіли руки. Потім я почала вмикатися в процес і дала кілька великих інтерв'ю про війну. На противагу я завжди розуміла, що не маю права говорити від імені людей з України. Хоч я завжди за неї, але в той момент була далеко від епіцентру подій. Внаслідок цього вирішила допомагати з контактами українців для місцевих журналістів".

Читайте також: Що стало з Анною Заячківською - "Міс Україна", яка втекла від чоловіка-мільйонера через побої.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

Після заяви президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха про "нейтральних" росіян, Баюн почала працювати над тим, щоб громадян країни-агресора не допускали до участі у змаганнях.

"Коли Томас Бах почав проштовхувати ідею з поверненням росіян, я відразу зателефонувала до Української федерації фігурного катання. Я сказала про те, що нам потрібно зібратися разом і записати відео з вимогою не допускати російських фігуристів у змагання. Крім того, ми запланували листи до Міжнародної федерації Фігурного катання (ISU), Комісію атлетів... Ми записали хороше відео, в якому висловилися багато спортсменів. Наша команда дала зрозуміти, що росіян на змаганнях ми не хочемо бачити. У червні вже був з'їзд ISU, на якому вирішили, що росіянам краще посидіти вдома. Територіально Росія - це велика країна, тому нехай там між собою змагаються", - сказала Оксана.

Особисте життя Оксани Баюл

Оксана Баюл виходила заміж тричі. Першим чоловіком фігуристки був син українських емігрантів 1970-х років Євген Сунік, з яким вона познайомилася у 2000 році. Їхній шлюб тривав п'ять років.

Другим чоловіком недовго був американський будівельник доріг Джим Бреннон. З 2014 року перша олімпійська чемпіонка України заміжня зв американським бізнесменом Карлом Фаріно, від якого у 2015 році народила доньку Софію.

Фото: instagram.com/oksanabaiul

Дізнайтеся, де зараз Інна Цимбалюк: "Міс Україна Всесвіт" одружена з росіянином і мовчить про війну.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil