Лайм

Що стало з фігуристкою Тетяною Волосожар, яка народилася в Дніпрі, але обрала виступати за Росію

Спортсменка писала "ні війні", але все ж таки обрала співпрацю з режимом

Під час повномасштабної війни зірки українського спорту повелися по-різному. Одні представляють Україну на міжнародних змаганнях та розповідають про воєнні злочини РФ, а інші – мовчать про війну чи навіть виступають під російським прапором. Серед останніх – фігуристка Тетяна Волосожар родом із Дніпра, яка до 2010 року представляла Україну у парному катанні.

Читайте також: Що стало з фігуристкою Оксаною Баюл – першою олімпійською чемпіонкою незалежної України.

Фігуристка Тетяна Волосожар змінила українське громадянство на російське Фото: https://www.instagram.com/fire_bird/

Тетяна Волосожар народилася у Дніпрі та почала займатися фігурним катанням з 4 років. У віці 7 років вона виграла перше змагання, а у 14 почала займатися парним катанням. Разом зі своїм першим партнером Петром Харченком Волосожар у 2004 році вперше стала чемпіонкою України.

У 2004 році Тетяна Волосожар стала в пару з українським фігуристом Станіславом Морозовим, з якими вони чотири рази ставали чемпіонами України, а також брали участь в Олімпійських іграх у Турині (2006) та Ванкувері (2010).

До 2010 року Волосожар та її партнер Станіслав Морозов представляли Україну Фото: Wikipedia

У 2010 році Волосожар та Морозов переїхали до Росії, і зв'язок спортсменів з українським спортом закінчився. Фігуристка стала в пару разом із Максимом Третьяковим і почала виступати під російським триколором. Усього за пару місяців вона отримала російське громадянство за програмою "добровільного переселення співвітчизників", оскільки її батько і мати, які жили у Дніпрі, були громадянами РФ.

"Українська федерація не хотіла мене відпускати і навіть намагалася вмовити Максима змінити громадянство. Хоча я з самого початку не думала, що вони мають потрібні аргументи", - розповідала Волосожар про своє рішення покинути Україну.

Пара Волосожар і Третьякова, який незабаром став її чоловіком, принесла РФ 4 золоті медалі на чемпіонатах Європи, золото чемпіонату світу у 2013 році, а також дві золоті медалі на Олімпійських іграх 2014 року в Сочі.

Читайте також: Як у безрукого просити води: колишня дружина Тимощука прокоментувала його мовчання про війну в Україні.

Тетяна Волосожар із партнером та чоловіком Максимом Третьяковим на Олімпійських іграх 2014 року Фото: https://www.instagram.com/fire_bird/

Олімпійські ігри у Сочі проходили з 7 по 23 лютого 2014 року. У цей час Росія розпочала анексію Криму, але це не завадило колишній українці Тетяні Волосожар із посмішкою прийняти нагороду з рук Володимира Путіна.

Волосожар прийняла нагороду Путіна у 2014 році Фото: Wikipedia

Тетяна Волосожар завершила спортивну кар'єру у 2018 році, після чого брала участь у льодових шоу, займалася тренерством та вихованням дітей від Третьякова.

Коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, Тетяна Волосожар опублікувала в Instagram розпливчасту заяву "ні війні". Публікація й досі не видалена з її облікового запису, хоча колишня українська спортсменка так і не набралася хоробрості висловити свою громадянську позицію. Вона обрала мовчання і не засудила російську агресію. Нині Тетяна Волосожар продовжує жити і працювати в РФ, доки її рідні перебувають в Україні.

"Я не знаю, що писати. Це важко. Багато моїх рідних там. Тато, сестри з сім'ями, бабуся... Ми намагаємося бути на зв'язку, але не завжди виходить. І коли кілька годин немає звісток, а ти знаєш, що вони кудись їдуть, намагаючись сховатися в безпеці, - це страшно. Дуже, - писала фігуристка. - Ми всі, всією сім'єю намагаємося триматися і зберігати спокій. Як можемо. Всі люди навколо мене, незалежно від громадянства, нажахаті тим, що відбувається. Ми всі зараз - заручники обставин. І просто чекаємо і молимося, щоб усе якнайшвидше закінчилося. Будь ласка, бережіть одне одного, не сваріться, підтримуйте одне одного. Всім зараз не просто".

Читайте також: Куди зникла олімпійська чемпіонка з гімнастики Катерина Серебрянська, зірка українського ТБ.

Тетяна Волосожар із мамою та сестрою, які до 2022 року жили в Україні Фото: https://www.instagram.com/fire_bird/

Пізніше у коментарі російським ЗМІ Волосожар говорила, що "стежить за подіями в Україні", адже там мешкають її батьки та сестра.

"Я їх намагаюся підтримувати. Переживаю за долю своїх рідних та всіх українців", - говорила вона.

З того часу Тетяна Волосожар не згадувала тему війни, навіть коли в її рідний Дніпро летіли російські ракети, а один удар 19 січня 2023 року забрав життя 46 людей, троє з яких - діти. Натомість вона бере участь у льодових шоу Тетяни Навки - дружини Дмитра Пєскова, яка підтримує режим Путіна і війну проти України, а також використовує у своїх постановках цинічно вкрадені пісні українських артистів.

Тетяна Волосожар у льодовому шоу Тетяни Навки "Руслан та Людмила" Фото: https://www.instagram.com/fire_bird/

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків