Лайм

Прогрівайте 1-2 тижні: що робити з картоплею перед висаджуванням

Дослухайтесь корисних порад

Висаджування картоплі здається простим процесом, але для того, аби отримати хороший врожай, потрібно провести передпосівну підготовку. Авторка YouTube-каналу "Життя бентежне" розповіла, як підготувати бульби до висадки у відкритий ґрунт.

Блогерка розповіла, що перед висаджуванням картоплю необхідно прогріти протягом 1-2 тижнів. Це потрібно для того, щоб пробудити всі процеси в картоплі, яка знаходилася в "сплячому стані".

Читайте також: Як підвищити врожайність моркви вже під час посадки: досвідчені городники знають ці секрети.

Фото: Getty Images

Прогрівання картоплі проводиться лише у тому випадку, якщо бульби картоплі не проросли у погребі.

Якщо температура повітря +15, то достатньо одного тижня, щоб картопля перед посадкою прогрілася, а якщо менше, то прогрів може зайняти й два тижні. За цей час вічка на картоплі "прокинуться", і бульби легко буде садити в ґрунт.

Якщо ви хочете виростити картоплю для раннього врожаю, то перед висаджування її необхідно проростити. Процес пророщування має відбуватися протягом 4-6 тижнів. Цей метод також робиться у тому випадку, якщо під час зберігання у погребі бульби картоплі не проросли.

Пророщена картопля починає сходити через 10-12 днів, прогріта - через 14-15 днів, а картопля без паростків і підготовки може сидіти в землі 3-4 тижні.

Читайте також: Що робити з цибулею, яка проросла: практичні способи застосування.

За словами блогерки, пророщувати картоплю можна й при світлі, й у темряві, значної різниці в урожайності немає. Якщо ви обрали перший метод пророщування, то світло має бути розсіяне.

Посадковий матеріал має стояти в приміщенні, де вікно північне чи західне, або накрите білим агроволокном, щоб світло розсіювалося.

Перші 5-7 днів температура має бути 18-20 градусів, щоб привести рослину в шоковий стан: з холодного підвалу в тепло. Так "сплячі" вічка швидше прокинуться. Протягом наступних 2-3 тижнів температуру слід знизити до 12-15 градусів, щоб паростки не дуже швидко росли.

За тиждень до посадки пророщеної картоплі у холодний ґрунт її потрібно витримати при температурі 8-10 градусів. Або висаджувати в добре прогріту землю, але в такому разі не буде раннього врожаю.

Дізнайтеся також, що і коли садити у квітні 2024 року: місячний посівний календар садівника-городника.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Позитив після тривалого мовчання розсекретив свою кохану: хто підкорив серце виконавця

Олексій Завгородній із гурту Время и Стекло підтвердив роман з танцівницею Юлією Сахневич - артист показав романтичне відео

Герцогиня Единбурзька, яка приїхала до Києва, зустрілася з Зеленськими: що відомо про її візит

В Україну вперше з 2014 року приїхала представниця королівської родини герцогиня Единбурзька - що відомо про її поїздку, фото та подробиці

Тримаємо Часік: військовослужбовець Олег Сенцов поділився подробицями з фронту та показав фото

Олег Сенцов показав нове фото з фронту та повідомив, що наразі разом з побратимами захищає місто Часів Яр у Донецькій області