Лайм

Як позбутися мурах на грядках: народні засоби, які вважають ефективними

Спробуйте один із варіантів

Мурахи знищують безліч інших шкідників, але навіть попри це вони теж вважається шкідниками, оскільки можуть загрожувати вашому урожаю. Раніше ми вже розповідали, як позбутися їх у будинку, а цього разу поділимося, що робити, якщо ці комахи з'явилися на вашому городі.

Корисними здебільшого вважають лісових мурах, але на городі можуть з'явитися і безліч інших різновидів. В нашій країні поширені звичайні садові, дернові та бурі, які харчуються не лише комахами, але й рослинами. Тому боротися з ними потрібно вчасно, пише Ukr.Media.

Читайте також: Що робити, якщо у вазонах з квітами з'явилися мошки: допоможуть народні засоби.

Фото: unsplash.com

Як боротися із мурахами на городі: кілька народних способів

Використайте рослини і речовини, які мають сильний запах: петрушка, часник аніс або календула. Ці аромати проженуть шкідників, адже вони є доволі чутливими до запахів. Запашні рослини варто сіяти на ділянках, де найчастіше оселяються мурахи: поміж кущами суниці, на грядках з коренеплодами чи у саду під деревами.

Негашене та хлорне вапно також проженуть шкідників. Для цього варто розбити грудку засобу до великих крихт, розсипати на мурашник і полити невеликою кількістю води. Під час гасіння виділиться тепло, у середину потрапить гарячий розчин, а якщо використовуєте і хлорне вапно, то почне працювати і запах.

Також мурахи не переносять пічну сажу. Для цього достатньо буде лише розсипати порошок у місцях, де надокучають шкідники. Для захисту грядок можна посипати сажею доріжки і міжряддя.

Ще один ефективний спосіб - приманки з бурою або борною кислотою. Порошок препарату змішайте з медом чи варенням: 5 г бури на 250-300 г солодощів. Цю консистенцію далі потрібно розмазати на плівку або плоску тарілку та залишити біля мурашника. Вони зникнуть протягом двох-трьох діб. Якщо суміш з’їдять особини, які знайшли її, то вони перенесуть цю отруту до мурашника, що також допоможе побороти шкідників.

Читайте на тему: Експерт розповів, як без хімії позбутися молі у шафі: захистіть свій одяг.

Фото: unsplash.com

У разі появи на городі лісових мурах (великі руді та з темним черевцем), їх краще не знищувати, а переселити у більш підходяще середовище. Для цього наприкінці дня, коли мурахи вже менш активні, мурашник злегка зніміть лопатою та перекладіть матеріал у відро, а на місці, де був мурашник, викопайте яму (глибина не менше 30 см), збираючи таким чином максимальну кількість дорослих особин та їх личинок. Вміст відра слід висипати подалі від ділянки у лісі або на лузі. Яму з можливими залишками найкраще просочити окропом.

Окріп. Цей спосіб діє у випадку, якщо мурах небагато. Достатньо лише виявити мурашину нору та залити її окропом. Для кращого ефекту можна частково зруйнувати мурашник. Ще можна скористатися наступним алгоритмом дій: розчином гною облити шматки фанери або шиферу, розкладені біля гнізд, через 4-5 днів підняти приманку, і виявити там неглибокі ходи з яйцями і дорослими особинами.

Бензин також підійде для боротьби зі шкідниками. Ним потрібно облити виявлений мурашник, жителі якого загинуть від випарів. А ті, що залишаться, все одно втечуть із грядки. Однак підпалювати оброблене гніздо не слід, оскільки це небезпечно.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Балетки в сіточку – найбажаніший тренд цього сезону: на які моделі звернути увагу

Які варіанти жіночого взуття на плоскій підошві в сіточку доглянути на теплу весну та літо, як носити та з чим поєднувати балетки 

Як зробити смачну паску швидко: найпростіший рецепт до свята

Як у домашніх умовах швидко приготувати смачну паску, щоб здивувати своїх близьких або порадувати друзів чи гостей на Великдень

Друге підживлення: чим полити часник, щоб отримати великі головки

Які добрива необхідно використовувати для першого та другого підживлення озимого часнику, як їх правильно приготувати, а також застосовувати