Лайм

Як підживити розсаду йодом і в чому користь такого поливу

Візьміть собі на замітку

Досвідчені дачники знають, що для того, щоб влітку отримати гарний врожай, добрива слід вносити вже на етапі вирощування розсади. І якщо ви вже пробували використовувати попіл в якості добрива або ж підживити розсаду аспірином, зверніть увагу на ще один засіб. theLime вирішив докладніше розповісти, як підгодувати розсаду йодом і в чому користь такого поливу.

Читайте також: Чим підживити озиму цибулю у квітні для гарного росту і захисту від шкідників.

Фото: pinterest.com

Якщо додати у ґрунт трохи йоду, він посилить процеси азотного обміну, тобто, по суті, цей мікроелемент виконує функції азотистих добрив. У той же час він працює як антисептик, знищуючи шкідливі мікроорганізми на листі рослин та у ґрунті.

Розчин йоду застосовують ранньою весною для пророщування та стимуляції насіння, а також для лікування таких хвороб, як сіра гниль, борошниста роса та фітофтороз. Позакореневе підживлення розчином йоду корисне для баклажанів, огірків, капусти, томатів, полуниць і суниць.

Читайте також: Розсада подякує врожаєм: як підживити сіянці цибулевим лушпинням.

Йод як добриво для розсади помідорів

На початку сезону йод допоможе виростити здорову та міцну розсаду томатів. Для цього потрібно зробити простий розчин: у дощовій воді розчинити одну краплю йоду. Перед поливом слід ретельно перемішати воду для досягнення максимальної однорідності розчину.

Розчином йоду поливають розсаду томатів, баклажанів та перцю. Таке підживлення дозволить рослинам зміцніти, вирости здоровими, а надалі сформувати великі смачні помідори та інші овочі. Для молодої розсади буде достатньо одного поливу.

Після того, як розсаду висадили у ґрунт, її також можна підтримати за допомогою йоду, проте технологія поливу та концентрація розчину потрібні інші. У цьому випадку під кожну рослину підливають по 1 л розчину у пропорції: 10 л води на 3 краплі йоду.

Читайте також: Скручується листя на розсаді помідорів: у чому причина і як врятувати.

Йод як добриво для огірків

У відро наливаємо 9 л води, а потім 1 л нежирного молока та 12 крапель йоду. Даємо розчину постояти кілька хвилин, добре перемішуємо його, переливаємо в обприскувач і проводимо повноцінне купання огіркових кущів, а також ґрунтів під ними.

Це добриво допоможе знищити спори несправжньої борошнистої роси на огіркових посадках.

Також можна зробити такий варіант розчину: натираємо на тертці 20 г господарського мила (без відбілювачів та барвників), додаємо до нього 1 л сироватки або молока та 5 крапель йоду. Отриману суміш виливаємо у відро води. Таке добриво застосовується для профілактики грибкових уражень.

Йод як добриво для капусти

Капуста також полюбляє йод. Підживлення зміцнить і оздоровить капустяні грядки: беремо 40 крапель йоду, розводимо у відрі води і поливаємо розчином капусту, у якої тільки-но почали формуватися головки.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Топ-9 народних засобів для зміцнення розсади: чим поливати і підживлювати.
  2. Як врятувати розсаду від хвороби "чорна ніжка" за допомогою соди, попелу та інших засобів.
  3. Як уникнути витягування розсади помідорів: корисні підказки досвідчених господарів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита

Принцесі Шарлотті 9: як виглядає іменинниця і яке місце займає у лінії наслідування престолу

Дочці Кейт Міддлтон і принца Вільяма Шарлотті виповнилося 9 років - подружжя показало нове фото іменинниці

Як змінилися прогнози букмекерів після репетицій на "Євробаченні-2024": на якому місці Україна

alyona alyona і Jerry Heil на 4 місці у таблиці букмекерів про переможців Євробачення-2024 - як змінилися шанси інших учасників