Лайм

Попіл в якості добрива: чим він корисний і як підживити розсаду та грядки

Візьміть собі на замітку

Як правило, чимало людей вже в березні починають задумуватися над тим, що вони вирощуватимуть у себе на заміській ділянці влітку. Потрібно замочити та знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин, а потім правильно поливати розсаду та вчасно вносити добрива. theLime вирішив докладніше розповісти, як використовувати попіл для її підживлення.

Дерев'яний попіл – це своєрідний концентрат фосфору, кальцію, калію, а також заліза, цинку, магнію, марганцю. Слід також зазначити, що калій та фосфор знаходяться у легкодоступній для рослин формі. У той же час попіл практично не містить хлору, що дуже не полюбляють картопля, огірки, помідори, капуста, смородина, виноград.

За допомогою попелу можна розкислити ґрунт, поліпшити його структуру та захистити рослини від шкідників. Це добриво покращує кислі, глинисті, суглинні, сірі лісові та заболочені ґрунти. Сприятливий вплив деревної золи продовжується протягом 3-4 років.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Найкращі народні засоби, якими можна підживити розсаду перцю та помідорів.

Як застосовувати попіл в якості добрива?

Висаджуючи розсаду, у кожну лунку доцільно всипати півтори ложки попелу, приблизно 8-10 г. Придатний він і для підживлення рослин. Для цього потрібно 300-500 г деревної золи розвести у воді.

Під плодові дерева, кущі малини, смородини, агрусу, а також під суницю дерев'яний попіл можна вносити як восени, так і навесні з розрахунку 100-150 г на квадратний метр площі саду. Щоб досягти гарного результату, застосовувати його необхідно, поєднуючи з торфом. Таким чином отримаємо подвійний ефект: підживлення ґрунту та його розкислення.

Під овочеві культури доза внесення цього добрива становить 100-150 г на квадратний метр, а під картоплю достатньо 60-100 г. Для бобових культур кількість трохи більша – 150-200 г.

Як використовувати попіл для боротьби зі шкідниками та хворобами рослин?

Щоб позбутися захворювань або ж відлякати шкідників, існує два способи використання деревного попелу: обпудрення культур або обприскування розчином.

При виявленні на полуниці ознак зараження сірою гниллю кущик необхідно обпудрити попелом із розрахунку 10-15 г на одну рослину. Два-три таких обпилення, і сіра гниль пропаде.

Для приготування розчину беремо 300 г попелу і розбавляємо в 2-3 л води, півгодини кип'ятимо, а потім настоюємо протягом 4-6 годин. Після цього додаємо 30-40 г господарського мила, доводимо об'єм до 10 л, проціджуємо та обробляємо культури. Такий засіб діє проти борошнистої роси смородини, аґрусу, огірків.

Цікаві новини для вас:

  1. Названі найбрудніші предмети на кухні, які потрібно ретельніше мити.
  2. Даша Квіткова показала, як виглядає наймодніший фасон штанів на весну-2023: фото.
  3. 8 ідей ніжного манікюру, який буде чудово виглядати на коротких нігтях: фото.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Блогерка показала, як приготувати заварну сирну паску з курагою і шафраном: яскравий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати сирну паску з куркумою на заварному тісті, щоб урізноманітнити своє звичне меню на Великдень  

Шкіряні штани - модне придбання цієї весни: з чим їх поєднує Даша Квіткова

Українська блогерка Даша Квіткова показала з чим носити шкіряні штани навесні 2024 року - фото стильних образів

Важливо не посадити раніше: коли сіяти кабачки, щоб вони зійшли і гарно вродили

Як вибрати оптимальне місце на грядці для посадки кабачків, коли їх можна сіяти у відкритий ґрунт, а також як часто поливати