На різдвяному столі має бути 12 пісних страв, на честь дванадцяти апостолів (учнів Ісуса Христа). Головним атрибутом свята є кутя. Ця страва являє собою кашу, змішану з сухофруктами, маком, медом та горіхами. Її готують з різних круп, але найчастіше - перловки, рису та пшениці.
Різдвяна кутя з перлової крупи
Для приготування цієї страви знадобляться такі інгредієнти: крупа перлова (1 склянка), мак (100 г) горіхи волоські (100 г), родзинки (100 г), мед або цукор (за смаком), сіль (1 ч. ложка без гірки).
Крок 1: Перлову крупу добре промити й замочити у воді на 6 годин, а краще на ніч. Вранці крупу промити і залити водою (у співвідношенні 1 частина перловки на 2 частини води). Варити на повільному вогні протягом 20-25 хвилин.
Крок 2: Мак залити склянкою води і варити на помірному вогні 20 хвилин. Потім перебити його блендером або розтовкти в ступці.
Крок 3: Ізюм залити гарячою водою і дати постояти кілька хвилин. Потім злити воду, і добре просушити.
Крок 4: Волоські горіхи обсмажити на сковороді і нарізати великими шматочками. За бажанням можна очистити від лушпиння.
Крок 5. Всі ці складові додати в перлову крупу і добре перемішати. В кінці додати мед або цукор за смаком.
Кутя з рису з горіхами та сухофруктами
Для приготування рисової куті знадобляться такі інгредієнти: рис (1 склянка), курага (1 жменя), родзинки (1 жменя), кизил сушений (1 жменя), горіхи волоські (6-7 шт), цукор або мед (за смаком), сіль (за смаком).
Крок 1: Сухофрукти залити окропом і дати постояти кілька хвилин. Потім добре просушити паперовим рушником. Горіхи підсушити на гарячій сковороді і крупно порубати.
Крок 2: Рис промити, залити холодною водою і довести до кипіння. Потім відкинути на сито і знову промити. Промитий рис помістити в каструлю, залити великою кількістю води, посолити і варити до готовності (приблизно 20 хвилин).
Крок 3: Готовий рис знову промити і змішати його з горіхами і сухофруктами. Додати мед або цукор і добре перемішати. За бажанням можна додати макову начинку.
Різдвяна кутя з пшениці
Для приготування вам знадобляться: пшениця (1 склянка), вода (2 склянки), сіль (1 щіпка), олія (1 ст.л.), мак (100 г), родзинки (100 г), волоські горіхи (4 ст. л.).
Крок 1: Пшеницю промити і замочити на ніч. Вранці злити воду, знову промити і залити двома склянками води. Додати дрібку солі, олію та варити до готовності.
Крок 2: Ізюм перебрати і замочити на 10 хвилин у гарячій воді. Далі добре обсушити паперовим рушником.
Крок 3. У готову пшеничну кашу додати родзинки, волоські горіхи та мак (можна готувати самим, а можна купити готову начинку в магазині). Перед подачею на стіл прикрасити часточками горіхів.
- Раніше theLime пошукав, якими нехитрими та смачними стравами крім куті доповнити різдвяне меню.
- Також ми розповіли про смачні рецепти, які стануть в нагоді в Різдвяний піст .
Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.