Лайм

Як довше зберігати варення: прості хитрощі врятують від плісняви та збережуть смак

Що робити, щоб закрутки успішно збереглися до зими?

Досвідчені господині намагаються встигнути в сезон овочів і фруктів не тільки заморозити їх на зиму, а й закрити кілька видів варення. Але буває, що консервація псується, вибухає і покривається пліснявою. Все це - результат неправильного приготування і зберігання. theLime зібрав для вас цінні поради, щоб ваше варення не зіпсувалося.

Часто в домашніх закрутках утворюється цвіль, і варення не виняток. Через що це може трапиться? Перша причина недостатньо стерильні банки, друга продукт був погано проварений, третя не дотримано пропорції з цукром, який є головним консервантом.

Фото: pixabay.com

Ще один важливий етап перед закручуванням банка повинна бути трохи теплою, остигла. Якщо закривати занадто гарячі банки, на поверхні утворюється конденсат, який стане відмінним умовою для розмноження бактерій і утворення плісняви.

Лайфхак: коли консервація вже розлита у банки, кладемо на поверхню, під кришку, пергамент, змочений у спирті. Такий захист може втягнути в себе ймовірну цвіль.

Якщо ви все-таки виявили плісняву по поверхні банки, варення ще можна врятувати. Для цього знімаємо верхній шар з зіпсутим продуктом, викидаємо, виливаємо все інше в каструлю і додаємо 0,1 кг цукру на кожен кг варення. Доводимо до кипіння і проварюємо 5-7 хвилин. З отриманої маси потім можна зварити компот або кисіль, а також зробити пиріг або пиріжки.

Якщо ж цвіль проникла в глибокі шари варення, такий продукт навряд чи можна врятувати. В цьому випадку варення стане неприємно кислим, і вживати його в їжу практично неможливо. Краще викинути таку заготовку, щоб не отруїтися.

Фото: pixabay.com

Щоб такого не сталося, краще всього зберігати закрутки при температурі від 2 до 12 градусів вище нуля. Найкраще для цього підійде нижня полиця холодильника, проте там ви не зможете розмістити занадто багато консервації.

Також банки з варенням можна зберігати на заскленому балконі або на полиці кухонної шафки. Однак якщо там досить волого або жарко, може утворитися цвіль.

Ще один варіант темне прохолодне місце (до 20 градусів). Міські жителі можуть скористатися звичайною коморою, а сільські - сараєм. У погребі не рекомендується зберігати варення, так як там воно перемерзне та зіпсується. Більш того, банка може вибухнути через різкий температурний перепад.

Слід зазначити, що варення без кісточок може зберігатися кілька років. А ось з кісточками набагато менше приблизно півроку. Справа в тому, що при тривалому зберіганні з них виділяється небезпечна отрута синильна кислота. Тому вишневе, сливове, абрикосове і персикове варення краще робити або без кісточок, або вживати відразу ж після закочування.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою 

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею

Тренди весни 2024: які кольори і дизайни манікюру набирають популярності серед модниць

Які варіанти актуальних відтінків манікюру доглянути на весну та літо 2024 року, а також якими трендовими дизайнами їх доповнити