Лайм

Як приготувати класичну кутю на Різдво: простий рецепт

Кутя – головна страва на різдвяному столі

На різдвяному столі на Святвечір традиційно має бути 12 пісних страв, які відповідають кожному місяцю року, а також це число дорівнює кількості апостолів Ісуса Христа. Основні з цих страв – це кутя з пшениці та різних солодких домішок та узвар – компот із сухофруктів та ягід, які одні п'ють окремо, а інші додають у готову кутю. theLime вирішив поділитися з вами рецептом класичної куті на Різдво.

Інгредієнти: пшениця (1 склянка), грецькі горіхи (40 г), родзинки (40 г), мак (30 г), цукор (60 г), сухофрукти (250 г), курага (40 г), мед (30 г), сіль (для варіння крупи).

Фото: pinterest.com

Приготування:

Для приготування класичної куті потрібно придбати пшеницю. Вона може бути озимою (з м'яких сортів) та ярою (з твердих сортів). Нагадаємо, що пшеницю із твердих сортів необхідно заздалегідь замочити у відфільтрованій воді – найкраще це зробити напередодні увечері. Але найкраще взяти очищену та шліфовану пшеницю сорту гарнівка.

Промиваємо пшеницю в проточній воді – доти, доки вона не стане прозорою. Потім заливаємо відфільтрованою водою і ставимо на плиту, попередньо посоливши. Варимо після закипання близько 30-40 хвилин.

Поки вариться крупа, ставимо на вогонь ще одну каструлю, щоб зварити узвар. Для нього необхідно заздалегідь купити або зробити самостійно сухофрукти: сушені яблука, сливи, підкопчені груші. Також можна додати будь-які ягоди для кольору. Все промиваємо, заливаємо водою та варимо після закипання 15-20 хвилин. Додаємо цукор, перемішуємо та даємо йому настоятися під закритою кришкою.

Волоські горіхи обсмажуємо на сковороді без олії. Потім ріжемо їх на невеликі шматочки.

Родзинки, курагу, мак заливаємо окропом на 10 хвилин. Родзинки та курагу викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога, курагу також слід нарізати.

Мак інтенсивними рухами перетираємо у ступі до появи макового молочка.

Зі звареної пшениці зливаємо воду і додаємо рідкий мед. Потім пересипаємо в неї всі підготовлені інгредієнти та заливаємо узваром. Сухофрукти із узвару можна також нарізати і додати в кутю.

Подаємо смачну кутю до столу на різдвяний Святвечір і насолоджуємося смаком.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні