Лайм

Які страви мають бути на столі на Старий Новий рік: 3 смачні традиційні рецепти

Почастуйте родину святковими ласощами

У ніч на 14 січня настає Старий Новий рік - неофіційне, але шановане свято серед людей, чиї церкви відзначають Різдво за старим стилем (7 січня).

Напередодні Старого Нового року 13 січня святкують Щедрий вечір чи Меланку. У цей день після заходу сонця українські родини традиційно влаштовували вечерю із щедрою кутею, пирогами, варениками, салом, домашньою ковбасою, холодцем та іншими стравами, якими пригощали щедрувальників та посівальників.

Щедрувальники Фото: В.Козюк / authenticukraine.com.ua

Після закінчення Різдвяного посту 7 січня віруючі починали їсти скоромну їжу, що містить м'ясо, тваринний жир, молоко, вершкове масло та яйця. Саме тому стіл на Щедрий вечір готували з особливим розмахом, намагаючись зустріти Новий рік із багатими частуваннями.

Найчастіше у народних щедрівках згадуються такі страви, як вареники, млинці, каша, книш (житній чи пшеничний хліб із начинкою), ковбаса, пиріжки. Розповідаємо як приготувати деякі з них на святковий стіл.

Вареники з м'ясом на Старий Новий рік

Фото: pixabay.com

Для приготування ситних вареників із м'ясом вам знадобляться наступні інгредієнти: борошно (650 г), яйця (2 шт.), вода (250 мл), олія (3 ст.л.), яловичий фарш (800 г), цибуля (1) шт.), сіль (2 ч.л.), перець за смаком.

Приготування:

Борошно насипаємо у велику миску і робимо всередині ямку, куди вбиваємо два яйця. Додаємо чайну ложку солі та три столові ложки оливкової або іншої рослинної олії. Обережно помішуючи, вливаємо 250 мл теплої води.

Тісто для вареників замішуємо рукою, після чого добре вимішуємо на столі. Воно має бути пишним, пружним та не липким. Ненадовго відкладаємо тісто убік і займаємося начинкою.

Велику цибулину натираємо на середній тертці та додаємо у миску з фаршем, додаємо чайну ложку солі та чорний мелений перець за смаком. Добре вимішуємо начинку.

Тісто поділяємо на дві частини. Одну відкладаємо в миску і накриваємо харчовою плівкою - вона стане в нагоді для добавки або для вареників із іншою начинкою. Другу частину тіста розкочуємо на столі в тонку ковбаску, ріжемо на рівні шматочки і посипаємо їх мукою.

Шматочки тіста з обох боків обмочуємо у борошно і добре притискаємо рукою. Після цього качалкою розкочуємо майбутні вареники в однакові кружечки.

У кожне кружальце кладемо по 1 чайній ложці м'ясної начинки, придавлюємо пальцем і виліплюємо вареник, защипуючи по краю кіскою.

У велику каструлю наливаємо воду, доводимо до кипіння, солимо, додаємо пару лаврових листів, перець горошком, після чого опускаємо вареники. Якщо боїтеся, що вареники розваряться, додайте у воду столову ложку олії.

Добре перемішуємо вареники, чекаємо закипання і після того, як вони спливуть на поверхню, варимо їх 2 хвилини. Готові вареники викладаємо в тарілки та перед подачею на стіл заправляємо маслом або шкварками.

Рум'яні пиріжки з капустою в духовці

Фото: pixabay.com

У популярній українській щедрівці співається: "Пироги, вилазьте з печі, наливайтесь вина. Добрий вечір, Щедрий вечір, мати Україна". Існує безліч варіантів начинки для пиріжків на Старий Новий рік, але багато хто має слабкість саме до капусти.

Інгредієнти для тіста: борошно (520 г), молоко (300 мл), сухі дріжджі (8 г), яйце (1 шт.), вершкове масло (50 г), цукор (10 г), сіль (5 г).

Інгредієнти для начинки: капуста (500 г), морква (200 г), цибуля ріпчаста (2,5 шт.), вершкове масло (20 г), олія, сіль, чорний мелений перець і сушений часник за смаком.

Для змащування: яйце (1 шт.), молоко (1 ст.л.), вершкове масло.

Приготування:

Молоко нагріваємо до температури близько 40 г, додаємо цукор та дріжджі. Перемішуємо віночком, накриваємо рушником та залишаємо на 5 хвилин.

Просіюємо в миску борошно, додаємо сіль, перемішуємо і вливаємо дріжджі в борошно. Додаємо яйце, розтоплене вершкове масло та замішуємо тісто для пиріжків. Якщо тісто виходить липким, додаємо ще трохи борошна (20-30 г).

Перекладаємо тісто на стіл і починаємо добре вимішувати протягом 8-10 хвилин, доки воно не перестане прилипати.

Трохи змащуємо руки олією, скочуємо тісто в кулю і перекладаємо його в чисту миску. Зверху тісто накриваємо харчовою плівкою та прибираємо у тепле місце на годину.

Для приготування начинки цибулю нарізаємо середніми кубиками, моркву натираємо на великій тертці, шаткуємо капусту.

Сковороду розігріваємо, наливаємо олію, обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо моркву і також обсмажуємо. У сковороду можна додати трохи вершкового масла, аби морква не втратила гарний колір. Солимо і перчимо начинку, після чого додаємо до неї капусту.

Перемішуємо начинку, зменшуємо вогонь, накриваємо сковороду кришкою і гасимо капусту, іноді помішуючи. Це може зайняти 10-20 хвилин (залежно від того, м'яку ви хочете капусту в пиріжках або трохи хрумку).

Тісто дістаємо, злегка розминаємо та ділимо на частини приблизно по 50 г. Кожен шматочок тіста оформляємо у кулю. Поверхню столу злегка посипаємо борошном і починаємо розкочувати в коржики. У середину додаємо 2 столові ложки начинки та добре закріплюємо у формі вареника. Шов із тіста підгинаємо і викладаємо пиріжки швом до низу.

Духовку розігріваємо до 190 градусів. Деко застилаємо силіконовим килимком або пергаментним папером. Викладаємо пиріжки на невеликій відстані один від одного, і перед тим, як відправити в піч, накриваємо плівкою на 20 хвилин.

Перед тим, як запікати пиріжки з капустою в духовці, змащуємо жовтком із молоком і даємо просохнути близько 5 хвилин. Так вони будуть рум'яними. Печемо пиріжки 15-20 хвилин на середньому рівні духовки і по готовності змащуємо розтопленим вершковим маслом для блиску.

Сирні галушки на Щедрий вечір

Фото: YouTube

Галушки – українська страва, яку можна готувати як на свята, так і у будні дні. На Західній Україні їх готують із картоплею та сиром та називають "книдлями". Саме такий простий та смачний рецепт варто спробувати на Щедрий вечір та Старий Новий рік.

Інгредієнти: картопля (2 кг), крохмаль (400 г), яйця (2 шт.), сіль, кріп (100 г), сир домашній (500 г). Для підливи знадобиться цибуля (1 шт.), молоко (100 мл), 250 г сметани, кріп, борошно (1 ст.л.).

Приготування:

Картоплю чистимо, варимо і розминаємо в пюре. Додаємо крохмаль у картоплю у співвідношенні 1 до 4. Вбиваємо яйце, солимо і добре вимішуємо руками.

Сир розминаємо виделкою, додаємо подрібнений кріп, вбиваємо яйце, солимо і вимішуємо руками до однорідності.

Беремо картопляне тісто, формуємо кульку, продавлюємо ямку, в яку кладемо столову ложку сирної начинки. Закриваємо галушку і руками скочуємо в овальну форму.

Готові галушки кладемо в підсолений окріп, помішуємо, чекаємо, поки вони випливуть на поверхню, і виймаємо шумівкою.

Для підливки обсмажуємо цибулю до золотистого кольору (можна додати трохи олії), додаємо 100 мл молока і смажимо 10 хв. Додаємо 250 г сметани, кріп, борошно і готуємо ще 10 хв.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Молоко корисне для городу: як його використовувати і які рослини поливати

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво на основі молока, а також які рослини та кімнатні квіти можна підживлювати ним

Стейк із молодої капусти – сезонна страва: простий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати стейк із молодої капусти з грибами та курячим філе, щоб урізноманітнити меню своєї родини  

Полуниця в шоколаді – улюблений десерт: як приготувати в домашніх умовах

Як у домашніх умовах приготувати полуницю в білому або молочному шоколаді, щоб порадувати себе та своїх близьких оригінальним десертом