Холодні зимові вечори – чудова нагода зібратися з родичами або друзями за чашкою чаю з ароматною домашньою випічкою. І якщо ви вже балували їх пиріжками з вишнею, цього разу приготуйте повітряні ватрушки з родзинками та сиром, які у багатьох асоціюються з безтурботним дитинством. theLime підібрав для вас перевірений рецепт.
Інгредієнти: молоко (250 мл), цукор (4 ст. л.), сухі дріжджі (2 ч. л.), борошно (500 г), курячі яйця (3 шт.), сіль (0,5 ч. л.), розпушувач (10 г), вершкове масло (30 г), рослинна олія (1 ст. л.), сир (400 г), ванільний цукор (1 ч. л.), родзинки (2 ст. л.).
Приготування:
У невелику миску виливаємо трохи підігріте молоко і розчиняємо в ньому сухі дріжджі. Потім додаємо 3 ст. л. цукру та 1 ст. л. борошна, ретельно перемішуємо і залишаємо на 15-30 хвилин, щоб дріжджі почали діяти.
Вершкове масло розтоплюємо на водяній бані або в мікрохвильовій печі. У глибокий посуд розбиваємо одне куряче яйце, дрібку солі та розм'якшене масло. Виливаємо туди дріжджову суміш і все ретельно перемішуємо.
В окрему миску просіюємо через сито борошно з розпушувачем. Потім додаємо їх до рідких інгредієнтів, вимішуємо спочатку ложкою, а потім руками - доки тісто не можна буде зібрати у велику грудку.
Присипаємо робочу поверхню столу борошном і викладаємо тісто. Ритмічними рухами вимішуємо його, а потім перекладаємо в миску, змащену олією. Накриваємо харчовою плівкою або чистим рушником та відправляємо приблизно на 50 хвилин у тепле місце.
Тепер займемося начинкою для ватрушок.
Родзинки промиваємо, потім заливаємо окропом на 10-15 хвилин. Зливаємо воду і викладаємо їх на паперові рушники.
У глибоку миску висипаємо сир, додаємо до нього одне яйце, 1 ст. л. цукру та 1 ч. л. ванільного цукру. Подрібнюємо все разом блендером, щоб отримати однорідну консистенцію. Потім всипаємо в масу промиті родзинки, перемішуємо.
Змащуємо рослинною олією руки і виймаємо тісто, яке має помітно збільшитись у розмірах. Викладаємо його на стіл і обминаємо, випускаючи вуглекислий газ.
Ділимо тісто на однакові шматочки і формуємо з них невеликі кулі. Деко для випічки змащуємо олією або застилаємо пергаментним папером. Викладаємо на нього круглі заготовки, накриваємо рушником і відправляємо на вистоювання на 20-30 хвилин.
Потім робимо за допомогою келиха або склянки невеликі заглиблення в тісті та викладаємо трохи сирної начинки. Слідом змащуємо тісто і начинку збитим курячим яйцем.
Духовку наперед розігріваємо до 175-180°С. Ставимо в неї деко з ватрушками та випікаємо 20-30 хвилин - залежно від потужності духовки.
Готові ватрушки з сиром та родзинками дістаємо, перекладаємо на блюдо, даємо трохи охолонути. Подаємо до чаю або какао і насолоджуємось смаком.
- Раніше ми розповіли, як спекти до чаю здобний рулет із маком.
- Читайте також на theLime, як зробити ароматний віденський штрудель з яблуком та корицею.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.