Лайм

Як зробити тушонку в домашніх умовах: рецепти в каструлі, духовці та мультиварці

Тушонку можна зберігати до 3-х років

19-й день продовжуються масовані обстріли українських територій російськими окупантами. Деякі люди змушені проводити більшу частину часу в бомбосховищах, а в хвилини затишшя готувати щось просте, що можна взяти з собою в укриття, крім продуктів із магазину. theLime підготував для вас кілька рецептів тушонки, яку можна закрити в домашніх умовах. Така консерва може зберігатися дуже довго і врятувати в екстремальних умовах.

Тушонка з яловичини у каструлі

Інгредієнти: яловиче філе (5 кг), свиняче сало (2 кг), лавровий лист (7 шт.), запашний перець, сіль.

Приготування:

Сало та яловичину нарізаємо акуратними шматочками. Перекладаємо в каструлю та додаємо спеції.

Ставимо каструлю на слабкий вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо приблизно 7 годин, періодично помішуючи, наприкінці солимо.

Заздалегідь готуємо банки та кришки. Банки промиваємо з харчовою содою в проточній воді, а потім стерилізуємо в духовці, на паровій бані або в мікрохвильовій печі. Кришки можна просто обдати окропом.

Розподіляємо тушонку в стерильні банки та закочуємо кришками. Перевертаємо догори дном і накриваємо ковдрою або теплим покривалом доти, доки консерви не охолонуть.

Фото: pinterest.com

Тушонка зі свинини в духовці

Інгредієнти: свинина із салом (2,5 кг), сіль (4 ч. л.), перець мелений (2 ч. л.), перець горошком (20 шт.), лавровий лист (7 шт.).

Приготування:

М'ясо промиваємо під проточною водою, нарізаємо його та сало на кубики – приблизно по 2,5 см. Солимо і перчимо за смаком. Викладаємо м'ясо та лавровий лист у підготовлену банку шарами, злегка трамбуючи. Прикриваємо тару кришкою, але не закручуємо.

Присипаємо деко для випічки великою сіллю. Підготовлені банки ставимо на деко в духовці.

Включаємо духовку та нагріваємо її до 180°С. Залишаємо в такому положенні на годину, потім зменшуємо температуру до 150°С і чекаємо 3,5 години.

Розтоплюємо на маленькому вогні сало. На 2,5 кг знадобиться приблизно 0,5 л жиру.

Відчинивши духовку, висуваємо деко, відкриваємо кришки і заливаємо, не доходячи 2 см до шийки, розтоплений жир. Тушкуємо при тій же температурі ще півгодини.

Потім акуратно виймаємо банки з тушонкою, закочуємо кришками і перевертаємо догори дном. Накриваємо пледом, ковдрою або теплим покривалом і залишаємо в такому вигляді, доки тушонка не охолоне.

Фото: pinterest.com

Тушонка з курки в мультиварці

Інгредієнти: курка (4 кг), сіль (4 ч. л.), перець (1 ч. л.), лавровий лист (8 шт.).

Приготування:

Розбираємо курку: знімаємо шкіру, вирізаємо кістки, видаляємо плівку, ріжемо на невеликі шматочки. Заливаємо все підсоленою водою та залишаємо на годину. Так м'ясо стане ніжнішим і рівномірніше просолиться.

Потім зливаємо воду і перекладаємо у мультиварку. Закриваємо кришку та виставляємо режим "Тушкування" на 3 години.

Через зазначений проміжок часу відкриваємо кришку та додаємо спеції: сіль, перець горошком та лавровий лист. Тушкуємо ще годину.

Тим часом підготуємо банки та кришки. Банки промиваємо з харчовою содою в проточній воді, а потім стерилізуємо в духовці, на паровій бані або мікрохвильовій печі. Кришки проварюємо в окропі або обдаємо їм.

Гаряче м'ясо розкладаємо в підготовлені заздалегідь стерилізовані банки, закочуємо металевими кришками і перевертаємо догори дном. Накриваємо теплою ковдрою і чекаємо, доки вони охолонуть.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як висаджувати розсаду цибулі на грядку: поради досвідченого дачника

Як правильно підготувати розсаду цибулі до пересадки у відкритий ґрунт, як потрібно підрізати коріння, а також чим удобрювати  

Готуємо поживний салат з молодої капусти зі смачною заправкою: простий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати корисний салат із молодої капусти, огірки, зелені та авокадо, щоб урізноманітнити меню своєї родини  

Астрологи назвали 4 знаки Зодіаку, які зможуть залучити більше грошей цього літа

Астрологи назвали знаки Зодіаку, яким вдасться покращити фінансовий стан цього літа - це Тельці, Діви, Скорпіони і Козероги