19-й день продовжуються масовані обстріли українських територій російськими окупантами. Деякі люди змушені проводити більшу частину часу в бомбосховищах, а в хвилини затишшя готувати щось просте, що можна взяти з собою в укриття, крім продуктів із магазину. theLime підготував для вас кілька рецептів тушонки, яку можна закрити в домашніх умовах. Така консерва може зберігатися дуже довго і врятувати в екстремальних умовах.
Тушонка з яловичини у каструлі
Інгредієнти: яловиче філе (5 кг), свиняче сало (2 кг), лавровий лист (7 шт.), запашний перець, сіль.
Приготування:
Сало та яловичину нарізаємо акуратними шматочками. Перекладаємо в каструлю та додаємо спеції.
Ставимо каструлю на слабкий вогонь, накриваємо кришкою і тушкуємо приблизно 7 годин, періодично помішуючи, наприкінці солимо.
Заздалегідь готуємо банки та кришки. Банки промиваємо з харчовою содою в проточній воді, а потім стерилізуємо в духовці, на паровій бані або в мікрохвильовій печі. Кришки можна просто обдати окропом.
Розподіляємо тушонку в стерильні банки та закочуємо кришками. Перевертаємо догори дном і накриваємо ковдрою або теплим покривалом доти, доки консерви не охолонуть.
Тушонка зі свинини в духовці
Інгредієнти: свинина із салом (2,5 кг), сіль (4 ч. л.), перець мелений (2 ч. л.), перець горошком (20 шт.), лавровий лист (7 шт.).
Приготування:
М'ясо промиваємо під проточною водою, нарізаємо його та сало на кубики – приблизно по 2,5 см. Солимо і перчимо за смаком. Викладаємо м'ясо та лавровий лист у підготовлену банку шарами, злегка трамбуючи. Прикриваємо тару кришкою, але не закручуємо.
Присипаємо деко для випічки великою сіллю. Підготовлені банки ставимо на деко в духовці.
Включаємо духовку та нагріваємо її до 180°С. Залишаємо в такому положенні на годину, потім зменшуємо температуру до 150°С і чекаємо 3,5 години.
Розтоплюємо на маленькому вогні сало. На 2,5 кг знадобиться приблизно 0,5 л жиру.
Відчинивши духовку, висуваємо деко, відкриваємо кришки і заливаємо, не доходячи 2 см до шийки, розтоплений жир. Тушкуємо при тій же температурі ще півгодини.
Потім акуратно виймаємо банки з тушонкою, закочуємо кришками і перевертаємо догори дном. Накриваємо пледом, ковдрою або теплим покривалом і залишаємо в такому вигляді, доки тушонка не охолоне.
Тушонка з курки в мультиварці
Інгредієнти: курка (4 кг), сіль (4 ч. л.), перець (1 ч. л.), лавровий лист (8 шт.).
Приготування:
Розбираємо курку: знімаємо шкіру, вирізаємо кістки, видаляємо плівку, ріжемо на невеликі шматочки. Заливаємо все підсоленою водою та залишаємо на годину. Так м'ясо стане ніжнішим і рівномірніше просолиться.
Потім зливаємо воду і перекладаємо у мультиварку. Закриваємо кришку та виставляємо режим "Тушкування" на 3 години.
Через зазначений проміжок часу відкриваємо кришку та додаємо спеції: сіль, перець горошком та лавровий лист. Тушкуємо ще годину.
Тим часом підготуємо банки та кришки. Банки промиваємо з харчовою содою в проточній воді, а потім стерилізуємо в духовці, на паровій бані або мікрохвильовій печі. Кришки проварюємо в окропі або обдаємо їм.
Гаряче м'ясо розкладаємо в підготовлені заздалегідь стерилізовані банки, закочуємо металевими кришками і перевертаємо догори дном. Накриваємо теплою ковдрою і чекаємо, доки вони охолонуть.
- Раніше ми розповіли, як зробити хлібні коржики на розсолі.
- Читайте також на theLime, як приготувати ніжні ячні котлети без м'яса.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.