Лайм

Як приготувати вологу та солодку грузинську паску: простий рецепт на Великдень-2022

З таким рецептом впорається навіть господиня-початківець

Менше двох тижнів залишається до світлого свята Великодня, яке українці мріють зустріти під мирним небом. Чимало господинь вже почали підбирати рецепти страв, якими вони будуть дивувати своїх рідних. І якщо ви вже робили італійський кекс Панеттоне, цього разу приготуйте вологу та солодку грузинську паску. theLime ділиться з вами перевіреним рецептом.

Інгредієнти для опари: молоко (250 мл), цукор (50 г), пресовані дріжджі (30 г) або сухі (10 г), борошно (200 г).

Інгредієнти для тіста: цукор (250 г), сметана 20-30% (125 мл), жовтки (3 шт.), яйця (2 шт.), вершкове масло (125 г), олія (100 мл), куркума (0,25 ч. л.), цедра апельсина (не обов'язково), коньяк або ром (2 ст. л.), борошно (650 г), сухофрукти (200 г), борошно для обвалювання сухофруктів (1 ст. л.).

Інгредієнти для змащування пасок: жовток (1 шт.), молоко (1 ст. л.).

Також знадобляться паперові форми: 3 шт. - діаметром 13 см, 1 шт. - діаметром 11 см.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Для приготування опари в миску висипаємо цукор і виливаємо тепле, але не гаряче молоко. Додаємо пресовані або сухі дріжджі та розмішуємо вінчиком. Потім всипаємо просіяне через сито борошно і ще раз перемішуємо, щоб маса стала однорідною. Накриваємо харчовою плівкою або чистим рушником та залишаємо у теплому місці без протягів приблизно на 45 хвилин. За цей час опара повинна сильно збільшитись у розмірах.

Всі продукти бажано заздалегідь виставити із холодильника, щоб вони були кімнатної температури.

Для приготування тіста висипаємо в глибоку миску цукор, потім додаємо яйця, жовтки, дрібку солі, ваніль або ванільний цукор, сметану - бажано взяти жирністю не менше 20%. Для аромату також можна додати цедру 1 апельсина або лимона, а щоб паска довше збереглася - 2 ст. л. коньяку або рому. Перемішуємо вінчиком до однорідності.

Вершкове масло розтоплюємо в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Додаємо в тісто, потім вливаємо ще й рослинну олію. Ще раз ретельно розмішуємо вінчиком.

Потім з'єднуємо тісто та опару. Щоб випічка вийшла гарного золотистого кольору, можна додати 0,25 ч. л. куркуми. Знову перемішуємо вінчиком.

Слідом всипаємо 300 г просіяного борошна, перемішуємо до однорідності. Потім ще 350 г просіяного борошна і починаємо вимішувати тісто руками, ручним міксером або кухонним комбайном зі спеціальною насадкою.

Потім змащуємо робочу поверхню і руки олією. Викладаємо на неї тісто і продовжуємо вимішувати. Готове тісто не повинне прилипати до рук.

Формуємо з тіста шар і відправляємо назад у миску, накриваємо харчовою плівкою або рушником. Залишаємо підніматися у теплому місці без протягів приблизно на 2 години. За цей час тісто має збільшитися в розмірах приблизно в 2-2,5 рази.

Поки тісто піднімається, підготуємо сухофрукти – можна взяти будь-які на свій смак, наприклад, нарізані курагу, чорнослив, родзинки. Викладаємо їх у невелику миску і заливаємо окропом, перемішуємо. Через 5-10 хвилин зливаємо воду і просушуємо сухофрукти на паперових рушниках. Потім додаємо в них 1 ст. л. борошна - це необхідно для того, щоб вони рівномірно розподілилися в тісті та не опускалися на дно паски.

Тісто викладаємо на робочу поверхню, змащену олією. Формуємо з нього пласт і висипаємо зверху підготовлені сухофрукти. Потім вимішуємо до тих пір, поки сухофрукти рівномірно не розподіляться по всій поверхні тіста - це піде приблизно 4-5 хвилин.

Відриваємо шматок тіста і формуємо паску круглої форми – бажано, щоб зверху не виступали сухофрукти. Викладаємо паску в паперову форму і проробляємо те саме з рештою тіста. Із вказаної кількості інгредієнтів має вийти три паски діаметром 13 см та одна паска діаметром 11 см. Накриваємо їх харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці ще приблизно на 1 годину.

Коли паски збільшаться у розмірах приблизно в 2 рази, змащуємо їх жовтком, попередньо змішаним з 1 ст. л. молока.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 170°С, включаємо режим "верх-низ", без конвекції. Випікаємо паски приблизно 1 годину. Готовність перевіряємо дерев'яною шпажкою.

Виймаємо паски і чекаємо, поки вони охолонуть. Потім можна покрити їх зверху глазур'ю та прикрасити на свій смак.

Фото: pinterest.com

Новини партнерів

Читайте також

Їх краще не злити: які знаки Зодіаку найбільш запальні

Овни, Леви та Скорпіони є найбільш запальними знаками Зодіаку, розповіли астрологи - фахівці поділилися подробицями про їхні характери

Запорука гарного врожаю: як правильно поливати томати після висадки в ґрунт

Як необхідно поливати томати після висадки у відкритий ґрунт, а також якою має бути температура води, щоб не нашкодити рослинам

Швидко і корисно: рецепт запашної сирної запіканки з яблуками

Сирна запіканка з яблуками - корисний та швидкий сніданок для всієї родини, який можна приготувати і в духовці, і в мультиварці