Лайм

Як приготувати вдома ніжний галицький торт Вишиванка: простий рецепт

Його можна приготувати на сімейне свято

Навіть під час війни, яка триває в Україні вже понад два місяці, ніхто не скасовував дні народження, ювілеї, весілля та інші пам'ятні дати. У деяких містах у людей немає можливості купити торт, тому чимало господинь навчилися пекти прості десерти вдома. І якщо ви робили шоколадно-медовий торт Спартак, цього разу приготуйте галицький пляцок Вишиванка. theLime підібрав для вас перевірений рецепт.

Інгредієнти для тіста: борошно (500 г), вершкове масло 82% (250 г), цукор (200 г), розпушувач (18 г), жовтки (3 шт.), сметана 15% (60 г), какао (20 г).

Інгредієнти для макової начинки: мак (250 г), білки (3 шт.), цукор (100 г).

Інгредієнти для сирної начинки: сир 9% (1 кг), цукор (200 г), яйця (3 шт.), кукурудзяний крохмаль (50 г), ваніль.

Інгредієнти для крему: вершкове масло 82% (250 г), варене згущене молоко (250 г), коньяк (20 г), какао (10 г).

Інгредієнти для помадки: чорний шоколад (100 г), вершки 33% (100 г), горіхи.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Вершкове масло заздалегідь охолоджуємо у холодильнику. Яйця акуратно поділяємо на білки та жовтки.

У глибоку миску просіюємо борошно з розпушувачем, потім рубаємо туди холодне масло. Перетираємо все в крихту, додаємо цукор, жовтки та сметану.

Ділимо тісто навпіл, в одну половину всипаємо какао, перемішуємо. Розділяємо кожну частину ще на 2 частини – має вийти 4 шматочки тіста, кожен загортаємо у харчову плівку. Частини тіста без какао прибираємо в холодильник на 1 годину, а ті, що з какао - на 30 хвилин у морозильну камеру, потім на 30 хвилин у холодильник.

Поки тісто охолоджується, готуємо начинки. Для першої – макової – перемелюємо мак доти, доки він не побіліє, заливаємо окропом і даємо настоятися 30-40 хвилин, потім віджимаємо. У невеликій ємності збиваємо білки з цукром до стійких піків, потім акуратно лопаткою з'єднуємо з маком.

Для сирної начинки перетираємо через сито сир, додаємо в нього цукор та яйця, ретельно перемішуємо. Просіюємо через сито крохмаль, додаємо в масу разом із ваніллю.

Духовку наперед розігріваємо до 180°С. Форму для випічки вистилаємо пергаментним папером.

На її дно викладаємо щільним шаром порцію світлого тіста, потім половину сирної начинки, потім половину макової. Зверху тремо темне тісто. Випікаємо у розігрітій духовці приблизно 35 хвилин. Охолоджуємо 20 хвилин у формі, потім виймаємо та ставимо на обробну дошку. Повторюємо те саме і випікаємо другий корж.

Коли обидва коржі охолонуть, приступаємо до приготування крему. Вершкове масло для крему заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно розм'якшилося. Потім збиваємо його міксером, додаємо згущене молоко, коньяк, какао і перемішуємо до однорідності.

Приступаємо до формування торта: наносимо весь крем на один із коржів, рівномірно розподіляючи по всій поверхні. Другий корж перевертаємо та викладаємо на перший – темним тістом до крему. Боки стягуємо харчовою плівкою та прибираємо торт на 2 години в холодильник.

Для приготування помадки вершки виливаємо в маленький сотейник і доводимо майже до кипіння. Знімаємо з вогню, вводимо нарізаний шоколад, перемішуємо до однорідності.

Горіхи подрібнюємо ножем або за допомогою качалки.

Знімаємо з охолодженого торта харчову плівку, поливаємо зверху помадкою та посипаємо горіховою крихтою. Відправляємо в холодильник на 6-8 годин для просочення.

Подаємо апетитний торт Вишиванка, порізавши на порційні шматочки, до чаю або кави.

Фото: instagram.com/koval.tatiana.s

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

У них чудове почуття стилю: які знаки Зодіаку вміють красиво одягатися

Астрологи назвали знаки Зодіаку, які красиво одягаються і завжди мають стильний вигляд - Терези, Леви, Близнюки, Тельці

Як приготувати "ліниву" паску на Великдень-2024: швидкий рецепт, який вийде у всіх

Як у домашніх умовах приготувати швидку паску з бездріжджового тіста, щоб урізноманітнити святкове меню своєї родини на Великдень 

Натуральне добриво з дріжджів: як їх розводити і використовувати на городі

Розчином дріжджів у квітні і травні можна підгодувати цибулю, часник, редис та інші рослини - як його приготувати, в чому користь