У спекотні літні дні багато людей ламають голову над питанням – чим замінити звичні гарячі напої. І якщо ви вже готували вдома айс лате, цього разу порадуйте близьких кавою глясе. theLime вирішив докладніше розповісти вам про цей напій і як його правильно робити.
Слово "глясе" французького походження, де glace – крижаний, заморожений. Але напій вигадали не у Франції, а в Австрії на стику XIX-XX століть. За легендою, молодик забіг у кафе, коли спізнювався на зустріч. Він замовив капучино, але у бармена якраз скінчилося молоко. Недовго думаючи, він замінив його на морозиво. Таке поєднання дуже сподобалося клієнту, і з того часу він щодня приходив і замовляв цей напій, а бармен додав його у своє меню.
Інгредієнти: мелена кава (2 ч. л.), вода (150 мл), морозиво пломбір (60-70 г), цукор (за смаком), кориця або тертий шоколад (за бажанням).
Приготування:
Основа гляссе – свіжозварена чорна кава. Спосіб приготування не має важливого значення. Її можна зварити і в кавоварці, і в турці, і у френч-пресі, і в гейзерній кавоварці.
Готуємо еспресо (близько 60 мл) та розбавляємо його водою, отримуючи американо. Справа в тому, що порція кави для глясе – приблизно 150-200 мл, а це буде занадто великим навантаженням на серце.
У класичному рецепті морозиво додають до кави, яка охолола до +10°C. Але тоді напій може бути дуже холодним і, як наслідок, є ризик підхопити ангіну. Тому рекомендуємо охолоджувати каву до +20-30°C - тобто зварити її приблизно за півгодини.
Класичний рецепт глясе передбачає співвідношення морозива та кави 1 до 3, проте з цим також можна експериментувати. Вибираємо морозиво на свій смак: вершковий пломбір, шоколадний або крем-брюле.
Виливаємо прохолодну каву у високу склянку або келих, за бажанням додаємо цукор, корицю, тертий шоколад. Зверху викладаємо кульку морозива - так, щоб вийшов айсберг, який також можна прикрасити шоколадом або будь-яким сиропом.
Подаємо незвичний напій до столу та насолоджуємося смаком.
- Раніше ми розповіли, як варити каву у гейзерній кавоварці.
- Читайте також на theLime, як приготувати гарячий шоколад з какао-порошку.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.