Досвідчені господині полюбляють балувати своїх рідних різноманітними стравами та соліннями. А в умовах війни та продовольчої кризи така консервація може суттєво знизити витрати на овочі в холодну пору року. І якщо ви вже закрили декілька баночок маринованих огірків із кабачками на зиму, зробіть закрутку із лимонною кислотою. theLime підібрав перевірений рецепт без оцту.
Інгредієнти: огірки, парасолька кропу (1 шт.), лавровий лист (1-2 шт.), запашний перець горошком (3 шт.), листя смородини або вишні (2-3 шт.), листя хрону (0,5 шт.), гострий перець (невеликий шматочок, за бажанням).
Інгредієнти для маринаду на 1 л води: сіль (1 ст. л.), цукор (2 ст. л.), лимонна кислота (0,5 ч. л.).
Приготування:
Огірки промиваємо від пилу та бруду, замочуємо в мисці з холодною водою приблизно на 2-3 години. Кінчики можна за бажанням зрізати. Листя також споліскуємо у воді та викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога.
Тепер підготуємо банки та кришки, попередньо промиваємо їх під проточною водою з содою. Якщо банки великі, їх краще стерилізувати на решітці в духовці. Ставимо в холодну духовку, щоб вони не лопнули від перепаду температур, вмикаємо температуру приблизно 100-130°С і нагріваємо поступово.
Якщо банки невеликі (до 0,5 л), їх можна простерилізувати у мікрохвильовій печі. Наливаємо в кожну трохи води і вмикаємо найбільшу потужність. Ще один варіант - в промиту під проточною водою банку ставимо ложку і наливаємо окріп, чекаємо 5 хвилин, потім виливаємо воду. Кришки обдаємо окропом або кип'ятимо приблизно 5-10 хвилин у каструлі з водою.
На дно стерильної банки викладаємо декілька лаврових листочків, горошини перцю, укладаємо парасольку кропу. За бажанням можна додати шматочок гострого перцю, листя смородини або вишні, а також хрону. Потім – щільним шаром огірки.
У каструлі підігріваємо відфільтровану воду і заливаємо огірки в банках окропом до верху. Прикриваємо їх стерильними кришками та залишаємо приблизно на 15 хвилин. Потім зливаємо цю воду назад у каструлю, додаємо сіль, цукор, перемішуємо і знову доводимо до кипіння. Далі всипаємо лимонну кислоту, перемішуємо знову маринад ложкою. Після реакції на поверхні утвориться піна.
Відразу ж розливаємо маринад у банки з огірками, герметично закриваємо кришками і перевертаємо їх догори дном. Накриваємо теплим пледом або ковдрою і залишаємо приблизно на добу для самостерилізації власним теплом. Потім переносимо у темне прохолодне місце до зими.
- Раніше ми розповіли, як закрити солодкуваті мариновані огірки із гірчицею.
- Читайте також на theLime, як приготувати на зиму Ніжинський салат з огірків.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.