В умовах війни і продовольчої кризи, що насувається, багато господинь цього літа вирішили вперше зробити різні заготовки і консервацію на зиму. І якщо ви вже закрили кілька банок маринованих огірків із морквою по-корейськи або битих огірків по-китайськи, поекспериментуйте з баклажанами. theLime ділиться простим рецептом.
Інгредієнти: баклажани (1 кг), морква (500 г), болгарський перець (500 г), рослинна олія (100 мл), оцет 6-9% (100 мл), цукор (100 г), часник (4 зубчики), сіль (1 ч. л.), перець чорний мелений (за смаком).
Приготування:
Банки та кришки заздалегідь стерилізуємо. Якщо вони невеликого об'єму (до 0,5 л), промиваємо їх із харчовою содою або миючим засобом, наливаємо трохи води та ставимо в мікрохвильову піч на 5-7 хвилин. Великі банки ставимо в холодну духовку на решітку, потім розігріваємо її до 100-150°С і чекаємо приблизно 30 хвилин. Кришки кип'ятимо близько 10-15 хвилин у воді.
Баклажани промиваємо у проточній воді, очищаємо від шкірки та нарізаємо брусочками. Додаємо сіль, перемішуємо і залишаємо приблизно на півгодини, щоб із них вийшла гіркота. Потім злегка віджимаємо їх руками.
Перець і моркву споліскуємо, моркву очищаємо і тремо на звичайній тертці або для корейської моркви. Вирізаємо з перцю насіннєву коробку та білі прожилки, рубаємо його тонкою соломкою.
Часник очищаємо від лушпиння і пропускаємо через прес або тремо на тертці.
Розігріваємо сковороду з рослинною олією та обсмажуємо баклажани до золотистої скоринки приблизно 10 хвилин. Потім додаємо сюди перець і моркву, а також приправи до смаку, наприклад, чорний перець і приправу для моркви по-корейськи, перемішуємо. Тушкуємо на середньому вогні, додаємо цукор та сіль.
Потім вливаємо в овочі столовий оцет, знову перемішуємо. Якщо у вас оцтова есенція, розводимо її водою в пропорції 1 до 8. Наприкінці додаємо часник, все ретельно перемішуємо.
Викладаємо протушковані овочі в стерильні банки та накриваємо кришками, але не закручуємо їх. Ставимо банки у велику каструлю, на дно якої необхідно заздалегідь покласти рушник, заливаємо їх водою по плічка. Стерилізуємо банки по 0,5 л приблизно 30 хвилин, а 1 л – 1 годину.
Потім акуратно дістаємо їх із окропу і закручуємо кришками. Перевертаємо догори дном, накриваємо пледом або теплою ковдрою до повного остигання. Прибираємо закуску в прохолодне темне місце до зими.
- Раніше ми розповіли, як приготувати баклажани з горіховою пастою по-грузинськи.
- Читайте також на theLime, що приготувати з кабачків на зиму, крім ікри.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.