В умовах війни і продовольчої кризи, що насувається, чимало господинь цього літа вирішили вперше зробити різні заготовки та консервацію на зиму. І якщо ви вже закрили салат зі стручкової квасолі з помідорами або баклажани по-корейськи, урізноманітніть меню закускою із зелених помідорів із часником та морквою. theLime підібрав простий рецепт.
Інгредієнти: зелені помідори (2 кг), часник (10 зубчиків), морква (2-3 шт.), лавровий лист (3 шт.), перець горошком (9 шт.), кріп (1 пучок), петрушка (1 пучок).
Інгредієнти для маринаду: вода (1 л), цукор (110 г), кам'яна сіль (40 г), столовий оцет (120 мл).
Приготування:
Спочатку підготуємо банки та кришки. Промиваємо їх під проточною водою з харчовою содою або рідким миючим засобом. Якщо вони невеликі, стерилізувати їх краще в мікрохвильовій печі: наливаємо в кожну трохи води і вмикаємо найбільшу потужність. Чекаємо на 5-7 хвилин, потім акуратно дістаємо. Кришки обдаємо окропом або кип'ятимо приблизно 5-10 хвилин у каструлі з водою.
Якщо банки об'ємом 1 л і більше, краще використовувати духовку. Ставимо їх на решітку в холодну духовку і вмикаємо температуру 150°С, потім стерилізуємо приблизно 15 хвилин.
Для такої заготовки краще використовувати світло-зелені або трохи бурі помідори, тому що темно-зелені плоди містять небезпечну для здоров'я людини речовину соланін. Але якщо у вас є тільки помідори темного кольору, з них можна вивести соланін, вимочивши овочі в солоній воді. Залишаємо їх у сольовому розчині приблизно на 8 годин, змінюючи воду кожні дві години.
Помідори миємо у проточній воді, на кожному робимо хрестоподібний надріз, не доходячи до плодоніжки.
Зелень промиваємо у воді, викладаємо на паперові рушники на декілька хвилин, щоб увібралася зайва волога.
Моркву споліскуємо, очищаємо і нарізаємо кружальцями, часник очищаємо від лушпиння та нарізаємо тонкими пластинками. Кожен помідор фаршируємо кількома шматочками моркви та часнику.
На дно стерильної банки викладаємо кріп та петрушку, лавровий лист, а також перець горошком. За бажанням можна додати інші спеції. Потім акуратно викладаємо помідори – робити це необхідно таким чином, щоб начинка не випадала.
У каструлі кип'ятимо чисту відфільтровану воду. Додаємо до неї сіль та цукор, ретельно перемішуємо, щоб усі кристали розчинилися. Доводимо до кипіння, вливаємо столовий оцет і знімаємо з плити.
Заливаємо маринад у кожну банку з помідорами, накриваємо їх кришками, але не закручуємо.
Готуємо велику каструлю, на дно якої кладемо рушник. Ставимо банки з помідорами в каструлю, заливаємо водою по плічка і стерилізуємо приблизно 15 хвилин після закипання води. Потім акуратно виймаємо банки, щоб не обпектися, закочуємо кришками і перевертаємо догори дном. Залишаємо при кімнатній температурі на добу до повного остигання, не забуваючи при цьому укутати пледом або ковдрою.
Прибираємо заготовку в темне прохолодне місце до зими, а в холодну пору року дістаємо та насолоджуємося смаком.
- Раніше ми розповіли, як зробити смачні квашені помідори за 3 дні.
- Читайте також на theLime, як приготувати кабачки з рисом на зиму.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.