За вікном – серпень, а це означає, що сезон заготовок на зиму в самому розпалі. І якщо ви вже закрили зелені помідори з часником і перцем або пікантні з кетчупом чилі, радимо також зробити декілька банок помідорів у власному соку, для яких потрібно мінімум інгредієнтів. theLime ділиться з вами італійським рецептом.
Інгредієнти: помідори (4 кг), сіль, орегано.
Приготування:
Для приготування такої заготовки необхідно ретельно промити помідори в проточній воді. Висипаємо їх у велику каструлю, обдаємо окропом ы накриваємо кришкою. Залишаємо в такому вигляді на 3-5 хвилин, а потім акуратно знімаємо шкірку і вирізаємо місця кріплення плодоніжок.
Потім помідори проколюємо ножем і зціджуємо сік разом із насінням. Невелику частину соку залишаємо, а решта нам не знадобиться, тому його можна вилити або використати для інших страв.
Викладаємо очищені помідори в друшляк, щоб витікла зайва рідина. Половину помідорів нарізаємо на середні шматочки, а другу подрібнюємо за допомогою блендера. Якщо томатна маса дуже густа, розбавляємо її соком.
Тим часом банки та кришки промиваємо під проточною водою з харчовою содою або рідким миючим засобом. Якщо вони невеликі, стерилізувати їх краще в мікрохвильовій печі: наливаємо в кожну трохи води і вмикаємо найбільшу потужність. Чекаємо на 5-7 хвилин, потім акуратно дістаємо.
Якщо банки об'ємом 1 л і більше, краще використовувати духовку. Ставимо їх на решітку в холодну духовку і вмикаємо температуру 150-180°С, потім стерилізуємо близько 15 хвилин. Кришки обдаємо окропом або кип'ятимо приблизно 5-10 хвилин в каструлі з водою.
Викладаємо нарізані помідори у стерильні банки – заповнюємо не повністю, а приблизно на дві третини. Потім майже доверху заливаємо томатним пюре, додаємо в кожну щіпку солі та сухого орегано.
Закриваємо банки кришками та ставимо в духовку. Стерилізуємо за температури 160°С приблизно 45 хвилин.
Стерилізувати можна і у великій каструлі на вогні. Для цього ставимо її на плиту, на дно кладемо рушник чи марлю. Викладаємо в неї банки з помідорами, заливаємо їх водою по плічка. Стерилізуємо близько 40-45 хвилин після закипання води. Потім герметично закриваємо, перевертаємо догори дном, укутуємо і чекаємо до повного охолодження. Приблизно через добу прибираємо банки на зберігання у прохолодне темне місце.
Взимку таку заготовку можна використовувати для приготування борщу, супів чи різних соусів.
- Раніше ми розповіли, як приготувати гостру аджику на зиму.
- Читайте також на theLime, як зробити смачні квашені помідори за 3 дні.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.