Аджика – це абхазька та грузинська гостра приправа у вигляді пастоподібної маси, до складу якої входять перетерті овочі. Кожна господиня в своєму арсеналі, як правило, має один або декілька рецептів такої заготовки на зиму. І якщо ви вже робили в міру гостру аджику з кабачків або сиру з хріном, цього разу приготуйте її класичний варіант. theLime ділиться простим рецептом.
Інгредієнти: помідори (6 кг), болгарський перець (1 кг), перець гострий стручковий (300 г), часник (300 г), сіль (150 г), цукор (100 г), рослинна олія (300 мл), оцет ( 200 мл), зелень (100 г).
Приготування:
Для аджики краще вибрати помідори м'ясистих сортів, тоді вона вийде досить густою. Якщо помідори водянисті, можна злити частину соку після нарізки або ж уварювати аджику більш тривалий проміжок часу.
Помідори та перці ретельно промиваємо під проточною водою, зрізаємо, якщо є зіпсовані місця. Томати розрізаємо навпіл, вирізаємо місця кріплення плодоніжки. З болгарського перцю вирізаємо насіннєву коробку та білі прожилки, подрібнюємо.
У гіркого стручкового перцю обрізаємо кінчик і виймаємо насіння. Якщо хочеться гострішу аджику, то насіння можна залишити. Кількість гіркого перцю регулюємо залежно від смакових уподобань.
Часник чистимо від лушпиння, дрібно ріжемо ножем або пропускаємо через прес. Зелень промиваємо у проточній воді, викладаємо на паперові рушники на кілька хвилин. Потім дрібно рубаємо ножем.
Помідори та перці необхідно подрібнити у пюре – зробити це можна за допомогою кухонного комбайна, м'ясорубки або блендера.
Переливаємо отриману масу в одну велику каструлю або кілька і ставимо на плиту. На середньому вогні доводимо до кипіння, потім додаємо рослинну олію і варимо приблизно 1 годину. Зменшуємо вогонь до мінімуму, накриваємо кришкою.
Поки вариться аджика, стерилізуємо банки та кришки. Банки промиваємо із содою у проточній воді. Стерилізуємо в духовці – ставимо їх на решітку в холодну духовку та вмикаємо температуру 150-180°С. Після того, як духовка нагріється, чекаємо близько 20 хвилин.
Додаємо в аджику сіль, цукор, ретельно перемішуємо, щоб усі кристали розчинилися. Потім вливаємо оцет і проварюємо ще приблизно 10 хвилин. Наприкінці додаємо часник і зелень, перемішуємо і знімаємо з вогню.
Розливаємо киплячу аджику в стерильні банки і закочуємо кришками. Перевертаємо догори дном, накриваємо теплою ковдрою і чекаємо приблизно добу, доки вона не охолоне. Потім прибираємо баночки в прохолодне місце до зими.
- Раніше ми розповіли, як приготувати пряний соус Ткемалі до м'яса та риби.
- Читайте також на theLime, як закрити мариновані помідори в снігу з часником.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.