Кожна господиня знає один або декілька рецептів аджики – абхазької та грузинської приправи у вигляді пастоподібної маси, до складу якої входять перетерті овочі. І якщо ви вже робили сиру аджику з хріном або баклажани в аджиці, цього разу побалуйте близьких аджикою з яблуками. theLime підібрав перевірений рецепт.
Інгредієнти: помідори (5 кг), болгарський перець (1 кг), морква (1 кг), яблука (1 кг), часник (300 г), оцет 9% (250 мл), рослинна олія (500 мл), цукор (200 г), сіль (100 г), гострий перець – за бажанням (1-2 стручки).
Приготування:
Всі овочі ретельно промиваємо у проточній воді. Помідори бажано взяти сорт сливка, розрізати на половинки.
Солодкий болгарський перець очищаємо від насіннєвої коробки та білих прожилок, нарізаємо досить крупно.
Яблука чистимо, вирізаємо насіння, ріжемо середніми шматочками. Моркву очищаємо, а з часнику знімаємо лушпиння, пропускаємо його через прес. За бажанням можна додати кілька стручків гострого перцю.
Спочатку пропускаємо через м'ясорубку помідори, пересипаємо в каструлю і ставимо на плиту. Відзначимо, що якщо подрібнити помідори блендером, аджика вийде дуже рідкою.
Потім пропускаємо через м'ясорубку яблука, подрібнюємо моркву та болгарський перець, все додаємо в каструлю до помідорів. Періодично перемішуємо, тушкуємо на слабкому вогні.
Додаємо в каструлю до овочів рослинну олію та оцет, доводимо до кипіння, злегка прикриваємо кришкою та варимо приблизно 3 години на слабкому вогні. Наприкінці додаємо цукор і сіль, а також подрібнений часник.
Тим часом стерилізуємо банки та кришки. Зробити це можна будь-яким зручним способом: на пару, в мікрохвильовій печі, мультиварці або духовці. Для аджики краще взяти маленькі банки по 0,5 л. Їх найзручніше стерилізувати в мікрохвильовій печі: в кожну наливаємо трохи води, ставимо їх на найбільшу потужність в піч і чекаємо приблизно 5-7 хвилин. Кришки стерилізуємо в окропі близько 10 хвилин.
Розливаємо киплячу аджику в стерильні банки, закочуємо кришками і перевертаємо догори дном. Із вказаної кількості інгредієнтів має вийти приблизно 7,5 л аджики (15 банок по 0,5 л). Обгортаємо пледом або ковдрою приблизно на добу, потім прибираємо у прохолодне темне місце до зими.
- Раніше ми розповіли, як закрити на зиму помідори у власному соку.
- Читайте також на theLime, як приготувати смачний соус ткемалі зі сливи.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.