Штоллен - це традиційна німецька різдвяна випічка з соковитого, важкого дріжджового здобного тіста, яка виглядає як кекс з великою кількістю прянощів, родзинок та горіхів, посипана цукровою пудрою. Раніше ми розповідали, як приготувати штолен із цукатами, а тепер поділимося простим рецептом святкового штолена із сухофруктами.
Інгредієнти: пшеничне борошно (500 г), мигдальне борошно (100 г), розпушувач (2 ч.л.), цукор (100-200 г), ванільний цукор (10 г), вершкове масло (150 г), яйця (2 шт.), кисломолочний сир (250 г), кориця (2 ч.л.), апельсин (1 шт.), сухофрукти - курага, вишня, журавлина, фініки (200 г), мигдаль та фундук (150-200 г), коньяк або ром (100 г), цукрова пудра (для посипання).
Приготування:
Сухофрукти наріжте, перекладіть у невелику ємність. Залийте коньяком або ромом і залиште щонайменше на одну годину. Горіхи подрібніть.
Читайте також: Як приготувати імбирне печиво до зимових свят: простий рецепт.
Пшеничне і мигдальне борошно з'єднайте, змішайте з розпушувачем, цукром та ванільним цукром.
У миску із сухими інгредієнтами додайте розм'якшене вершкове масло, сир, яйця корицю, сік та цедру одного апельсина. Замісіть тісто.
Додайте замочені сухофрукти та подрібнені горіхи. Тісто має вийти м'яким та еластичним. Якщо тісто вийшло сухим, додайте ще апельсинового соку.
Сформуйте довгастий штоллен (1 великий або 2 маленьких). Викладіть на деко, застелене пергаментним папером і поставте в розігріту до 180 градусів духовку. Випікайте одну годину.
Готовий різдвяний штолен із сухофруктами остудіть і посипте цукровою пудрою.
- Раніше ми розповідали, як приготувати польську кутю із сюрпризом на Різдво.
- Читайте також, що приготувати на Новий рік 2023, щоб відійти від радянських традицій.