Лайм

Як приготувати різдвяний кекс штолен з цукатами: класичний рецепт

Побалуйте своїх близьких

Штолен це традиційна німецька різдвяна випічка з соковитого, важкого дріжджового здобного тіста, в класичному рецепті це посипаний цукровою пудрою кекс із великою кількістю прянощів, родзинок, горіхів і цукатів. А його овальна форма символізує сповите немовля Христа. theLime підібрав простий рецепт різдвяного кексу, яким поділилася блогер dianatokarchuk_10 на своїй сторінці в соцмережі Instagram.

Інгредієнти: свіжі дріжджі (50 г), молоко (200 мл), цукор (100 г), яйця (3 шт.), борошно (600-650 г), сіль (0,5 ч. л.), вершкове масло (200 г + 100 г), цукати (200 г), горіхи (200 г), родзинки (200 г), цедра одного апельсина, цедра одного лимона, сік одного апельсина, ром, коньяк або віскі (300 мл), мелена кориця (1-1,5 ч. л.), мускатний горіх (0,5 ч. л.), цукрова пудра (400 г).

Фото: pixabay.com

Приготування:

Для приготування смачного кексу з цукатами необхідно заздалегідь підготувати начинку. За день до випікання нарізаємо цукати вони повинні бути приблизно такі ж, як і родзинки. Горіхи очищаємо і теж подрібнюємо ножем. Родзинки заливаємо окропом, через 5 хвилин воду зливаємо, викладаємо їх на паперові рушники.

Лимон і апельсин промиваємо у проточній воді, витираємо насухо, тремо на терці, щоб вийшла цедра. Із апельсина також вичавлюємо сік.

Викладаємо подрібнені цукати, горіхи та родзинки у глибоку ємність, заливаємо будь-яким алкоголем (коньяком, віскі, ромом). Додаємо в суміш цукати та апельсиновий сік. Залишаємо за кімнатної температури приблизно на добу.

Читайте також: Як приготувати штрудель з яблуками та сиром.

У день приготування штолена з цукатами та родзинками виставляємо заздалегідь вершкове масло з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури.

Тепер займемося приготуванням опари. Молоко злегка підігріваємо і додаємо в нього свіжі дріжджі, 2 ст. л. цукру, 100 г борошна. Перемішуємо та залишаємо у теплому місці без протягів на 15 хвилин.

Коли дріжджі подіють, і опара значно збільшиться в обсязі, додаємо в неї цукор, що залишився, сіль, яйця, корицю, мускатний горіх. Все ретельно перемішуємо до однорідності.

Духовку заздалегідь розігріваємо до 180°С.

Потім додаємо в два етапи 550 г просіяного через сито борошна і розм'якшене вершкове масло. Замішуємо тісто і залишаємо у теплому місці на 2,5 години.

Цукати, горіхи та родзинки викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога. Посипаємо їх невеликою кількістю борошна і додаємо в тісто. Залишаємо ще приблизно на 1 годину, а потім формуємо один або кілька різдвяних кексів, викладаємо їх на деко або у форму, вистелену пергаментним папером.

Ставимо у розігріту духовку і випікаємо близько 45-60 хвилин. Потім розтоплюємо 100 г вершкового масла, просочуємо ним штолен, а зверху посипаємо цукровою пудрою. Повторюємо цю процедуру 3-4 рази.

Штолен можна розрізати і відразу ж подати до столу або загорнути в пергамент і фольгу в такому вигляді він може зберігатися до 2-х тижнів.

Фото: instagram.com/dianatokarchuk_10

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як підживити рослини черствим хлібом: натуральне добриво для поливу

Як у домашніх умовах приготувати натуральне добриво для рослин із залишків чорного хліба, що містить багато поживних речовин

Як смачно приготувати молоду картоплю: небанальний рецепт сезонної страви

Як у домашніх умовах приготувати молоду картоплю на сковороді із вершковим маслом, щоб урізноманітнити звичне меню своєї сім'ї

Леопардове взуття - найбажаніше серед модниць: як носити і з чим поєднувати сміливий принт

Туфлі з леопардовим принтом вважають модними в 2024 році - які моделі вибрати на літо, щоб виглядати стильно та дорого