Багато українців цього року вирішили святкувати Різдво Христове двічі: спочатку 25 грудня за новоюліанським календарем, а потім 7 січня – за григоріанським. Кожна господиня знає, що ввечері напередодні свята на столі має бути 12 пісних страв. theLime ділиться з вами рецептом смачних пампушок, які можна приготувати з начинкою і подати як окрему страву або без начинки – як доповнення до інших.
Інгредієнти: вода (0,5 л), рослинна олія (100 г), цукор (130 г), сіль (щіпка), яйце (1 шт.), дріжджі (50 г), борошно (1,5-2 кг) .
Інгредієнти для начинки: вишні у власному соку (500 мл), кукурудзяний крохмаль (2 ст. л. без гірки).
Приготування:
Для того, щоб приготувати цю різдвяну страву, в каструлю виливаємо воду, додаємо в неї рослинну олію та цукор, чекаємо, поки все закипить. Охолоджуємо до кімнатної температури, додаємо сіль, яйце та дріжджі. Добре все розмішуємо, всипаємо борошно порціями і замішуємо тісто – на це піде приблизно 10 хвилин.
Коли тісто не прилипатиме до рук та стінок каструлі – воно готове. Ставимо його у тепле місце без протягів на 30-60 хвилин. За цей час дріжджі повинні подіяти, і тісто значно збільшиться в розмірах.
Поки підходить тісто, приготуємо начинку: на плиту ставимо каструлю з вишнями, додаємо крохмаль, розмішуємо та варимо на слабкому вогні до загустіння. Відставляємо остигати.
Читайте також: Не тільки вінегрет: рецепти салатів із квасолею, які можна приготувати на Різдво.
Коли тісто збільшиться втричі, дістаємо його з миски. Робочу поверхню трохи присипаємо борошном і викладаємо на неї тісто. З нього формуємо ковбаску і розрізаємо її на частини, ліпимо невеликий коржик. Потім у кожну з них кладемо начинку і добре защипуємо тісто, формуючи круглу пампушку.
Викладаємо на присипану борошном поверхню пампухи з начинкою швом вниз. Зазначимо, що у приміщенні має бути тепло, щоб пампушки ще трохи підійшли.
Розігріваємо каструлю з великою кількістю рослинної олії. Коли вона закипить, опускаємо пампухи і смажимо на середньому вогні до золотистої скоринки. Потім дістаємо, викладаємо пампухи з вишневою начинкою на паперові рушники, щоб увібралася зайва олія.
Теплі пампушки присипаємо цукровою пудрою та подаємо до столу.
- Раніше ми розповіли, як приготувати смачну кутю на Різдво.
- Читайте також на theLime, що приготувати на Святвечір у разі блекауту.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.