Масляна у 2023 році починається 20 лютого і триватиме тиждень, до початку Великого посту перед Великоднем. Це традиційне східнослов'янське свято має язичницьке коріння, хоча церква внесла до нього свої корективи. Розповідаємо про традиції, які йому притаманні.
Масляна вважалася переважно жіночим святом, і з цим пов'язані її альтернативні назви – Бабине свято, Бабин тиждень, Колодій. У цей час чоловіки мали слухатися жінок, виконувати їхні побажання або відкуповуватися грошима чи горілкою. Незаміжня дівчина могла сама засватати хлопця, який їй подобався, а на п'ятий день Масляної зяті пригощали своїх тещ, "щоб горло не пересихало".
Читайте також: П'ятий день Масляної - тещини вечірки: головні обряди та традиції.
Назва свята Колодія також пов'язана з незвичайними традиціями святкування: жінки ходили в гості з варениками та колодкою – палицею, яка натякала на шлюб незаміжнім хлопцям та дівчатам. Нерідко такі обряди закінчувалися сватанням та одруженням.
Цікаво, що в Україні не млинці вважалися головним частуванням на Масляну, а вареники з сиром. Також господині готували холодець зі свинячих ніжок, гречані налистники, варили капустняк та різні каші з олією та смальцем.
Окремі традиції були і в останнього дня Масляної - Сиропусної (Прощеної) неділі. Цього дня прийнято було просити вибачення за минулі образи та миритися.
З традиціями святкування, а також з погодою в дні Масниці в Україні пов'язано безліч прикмет:
- Яка Сиропусна неділя, такий і Великдень.
- Якщо сонце світить уранці, то ранньою буде весна.
- Якщо господиня спече мало млинців, то не буде врожаю.
- Якщо на Масляну позбутися старих речей, слід чекати обновок.
Читайте також, які страви готують на Масляну крім млинців: меню та традиції свята