Лайм

Які страви готують на Масляну крім млинців: меню та традиції свята

Зробіть вареники з сиром, деруни чи пиріг із рибою чи м'ясом

У 2022 році Масляна або масляний тиждень триватиме з 28 лютого до 6 березня. У ці дні прийнято ходити в гості, пекти млинці з різними начинками, пригощати ними та влаштовувати галасливі гуляння, проводжаючи зиму. theLime вирішив розповісти вам докладніше, якими ще стравами, крім млинців, можна урізноманітнити меню перед Великим постом.

Як відомо, кожен день масляного тижня має свої традиції та обряди, які прийшли до нас багато років тому. Це стосується і їжі, яка має бути на святковому столі. У понеділок, який називається зустріччю Масляної, готують ситну гречану кашу, у вівторок, коли молодь збирається на оглядини, тушковану капусту з м'ясом, в середу, яка називається "тещиним днем", печуть пиріжки з різними солодкими начинками. У четвер або, як його ще називають, розгуляй, коли починаються масові гуляння, ставлять на стіл страви з птиці або заливну рибу, у п'ятницю, тобто в тещини вечори, страви з риби або солоні пироги, а в суботу, коли збираються за столом родичі чоловіка, готують наваристий борщ або суп. У неділю, яку називають проводами Масляної та Прощеною неділею, накривають багатий стіл із різноманітними стравами.

Млинцевий торт Фото: pinterest.com

Для святкового застілля можна зробити кілька видів млинців з начинками або млинцевий торт. Він може бути як солодким (з яблуками, ягодами, сиром, шоколадом, карамельним соусом), так і солоним (з грибною начинкою, тушкованими овочами, сиром, майонезом). Також можна здивувати гостей млинцево-печінковим тортом.

Якщо ви не знаєте, що приготувати на Масляну, спробуйте зробити картопляні деруни тобто оладки з натертої сирої картоплі з додаванням взбитих яєць і солі. Їх можна урізноманітнити сирною або грибною начинкою або подати з різними соусами, запекти в духовці або приготувати на сковороді. Деруни вважаються однією з традиційних страв масляного тижня.

Також багато істориків вважають, що символ Масляної в Україні – це вареники, а не млинці. Справа в тому, що на це свято кожна господиня раніше готувала вареники з сиром, сметаною чи маслом – тому й Масляна, Масниця. Також можна зробити їх із картоплею та грибами, капустою або з ягодами, попередньо розморозивши їх.

Вареники Фото: pinterest.com

Ще одна страва, якою ви можете здивувати рідних під час масляного тижня, – це ватрушки. Це випічка зі здобного дріжджового тіста у вигляді невеликого товстого коржика, в середині якого знаходиться начинка з сиру та родзинок, рідше – з варення, повидла.

Також можна приготувати будь-які страви з додаванням сиру: булочки з дріжджового тіста, сирну запіканку, сирники. Їх можна подавати на сніданок або як десерт із різними джемами або вареннями.

Для святкового застілля можна зробити пиріг під назвою кулеб'яка. Це м'ясний, рибний чи грибний закритий пиріг. Основна відмінність кулеб'яки від традиційних пирогів – складна начинка, яка складається з декількох видів фаршу, покладених послідовно та розділених між собою тонкими, як правило, прісними млинцями для запобігання змішуванню.

Кулеб'яка Фото: pinterest.com

Ще один варіант солоного пирога для пишного святкування курник. Це пиріг куполоподібної форми з начинкою з курятини або індичатини. Для його приготування можна використовувати як здобне, так і прісне тісто, а як начинку кашу, особливо гречану, а також яйце зі смаженою цибулею, або такі продукти, як гриби, ягоди, квашену капусту, різні види м'яса.

В останній день Масляної (Прощена неділя) прийнято робити драчену тобто омлет з додаванням крупи або борошна. Також можна подати картопляну драчену – запіканку з борошна, яєць, натертої картоплі, молока. Або ж можна приготувати звичайний омлет із помідорами, зеленню, сиром, грибами або рибою. Вважається, що перед Великим постом потрібно використати у стравах усі яйця, які у піст їсти не можна.

Драчена Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil