RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

П'ятий день Масниці - тещині вечірки: головні обряди і традиції

Цього року народне свято Масляна почалося 8 березня і триватиме до 14 березня. 12 березня, п'ятий день свята, називають тещеним вечором.

"Апостроф" розповідає про головні традиції цього дня.

У п'ятий день Масляної зяті запрошують в гості тещу і пригощають млинцями власного приготування. Наші предки вірили, що якщо дотримуватися цієї традиції, то у чоловіка з мамою дружини завжди будуть хороші відносини.

На "тещині вечірки" допускалося не тільки веселитися, їсти млинці, а й гадати. Люди вірили, що саме в цей день перед ними відкривається віконце в майбутнє. Тобто можна підглянути події, що настануть незабаром. Масляні прикмети і ворожіння допомагали розібратися в особистих відносинах і вирішити спірні ситуації.

Згідно древнім традиціям розважати гостей в день масляної п'ятницю належало тому хлопцю, який був дружком на весіллі молодого чоловіка. В кінці застілля тамаді вручали подарунок за проявлені старання. Але якщо до цього часу дружок сам обзаводився сім'єю, йому підшукували когось на заміну.

Так, крім частування, на тещиних посиденьках відводилося місце для сімейного виховання одружених дітей. За мудрий досвід тещі зять, навчений уму-розуму, відповідав їй словами подяки і безперестанку виявляв їй свою прихильність, прагнучи до взаємної поваги. Крім того, молодому господареві треба було переконати всіх в тому, що він ставний і спритний. Теща готувала для нього особливі завдання на спритність і вміння.

У ході були звичні і інші забави.І, зрозуміло, жодна культурна програма не обходилась без пісень хором, танців і частівок. Свято завершувався гулянням з катанням на санях, причому зятю неодмінно треба було кататися поруч з тещею.

Раніше "Апостроф" опублікував дати церковних свят першого місяця весни.