Лайм

Коли Масляна у 2023 році та як приготувати ідеальне тісто на млинці

Поекспериментуйте з різними варіантами приготування млинців

Останній тиждень перед Великим постом, який розпочнеться цього року 27 лютого, в Україні називається Масляною і закінчується Прощеною неділею. Це веселе народне свято, яке символізує проводи зими та зустріч весни, а також має низку елементів слов'янської міфології. theLime вирішив розповісти, коли вона почнеться і закінчиться, що означає кожен з її днів, а також підготував 5 варіантів приготування тіста на млинці.

Фото: pixabay.com

Масляна позначає межу зими та весни. У наших предків вона супроводжувалася народними гуляннями та обрядами, наприклад, спаленням опудала на багатті, що символізувало зиму.

Дата Масляної змінюється кожного року в залежності від дати святкування Великодня. У 2023 році вона почнеться в понеділок, 20 лютого, і триватиме до неділі, 26 лютого (Прощена неділя). Цей тиждень називається Масляною або Сирною седмицею оскільки віруючим вже забороняється вживати м'ясо, але ще можна їсти сир і молочні продукти.

Кожен день цього тижня має свою назву та особливе значення, а також традиції, головна з яких – випікання млинців. Оскільки млинець – це символ сонця, вважається, що чим більше господиня зробить млинців, тим більше сонячних та радісних днів буде у сім'ї цього року.

Понеділок (20 лютого) називається зустріччю Масляної, вівторок (21 лютого) це заграші або так звані оглядини, середа (22 лютого) це ласунка, "тещин день" або Скоромна середа. Четвер (23 лютого) – це розгуляй або Широкий четвер, п'ятниця (24 лютого) називається тещиними вечорами, а субота (25 лютого) – це золовчині посиденьки. Неділя (26 лютого) – проводи та Прощена неділя. Цього дня всі віруючі ходять до церкви, а потім просять у близьких та рідних прощення, а у відповідь мають почути: "Бог пробачить, і я прощаю". Також можна згадувати померлих та ходити на цвинтар.

Читайте також: Що готують на Масляну: список страв та корисні рецепти до свята весни.

Фото: pixabay.com

Варіанти тіста на млинці на Масляну

1. Млинці на воді

Інгредієнти: борошно (1 склянка), вода (1 склянка), яйце (1 шт.), цукор (1 ст. л.), рослинна олія (1 ст. л.), сіль (щіпка).

2. Млинці на молоці

Інгредієнти: молоко (250 мл), яйця (4 шт.), борошно (150 г), цукор (2 ст. л.), рослинна олія (2 ст. л.), сіль (щіпка).

3. Млинці з дірочками на дріжджах

Інгредієнти: молоко (3 склянки), яйця (3 шт.), цукор (3 ст. л.), сіль (1 ч. л.), борошно (220 г), сухі дріжджі (7 г).

4. Млинці на кефірі

Інгредієнти: кефір (200 мл), борошно (1 склянка), яйце (1 шт.), окріп (0,5 склянки), розпушувач (1 ч. л.), цукор (2 ст. л.).

5. Млинці на окропі

Інгредієнти: окріп (500 мл), молоко (500 мл), борошно (1,5 склянки), крохмаль (1,5 склянки), яйця (4 шт.), рослинна олія (3 ст. л.), цукор (3 ст. л.).

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво  

Що робити з вареними яйцями на Великдень: рецепти швидких і смачних салатів

Які салати можна приготувати на Великдень 2024 - 4 рецепта салатів з додаванням яєць - покрокова інструкція з фото