Останній тиждень перед Великим постом, який розпочнеться цього року 27 лютого, в Україні називається Масляною і закінчується Прощеною неділею. Це веселе народне свято, яке символізує проводи зими та зустріч весни, а також має низку елементів слов'янської міфології. theLime вирішив розповісти, коли вона почнеться і закінчиться, що означає кожен з її днів, а також підготував 5 варіантів приготування тіста на млинці.

Фото: pixabay.com

Масляна позначає межу зими та весни. У наших предків вона супроводжувалася народними гуляннями та обрядами, наприклад, спаленням опудала на багатті, що символізувало зиму.

Дата Масляної змінюється кожного року в залежності від дати святкування Великодня. У 2023 році вона почнеться в понеділок, 20 лютого, і триватиме до неділі, 26 лютого (Прощена неділя). Цей тиждень називається Масляною або Сирною седмицею оскільки віруючим вже забороняється вживати м'ясо, але ще можна їсти сир і молочні продукти.

Кожен день цього тижня має свою назву та особливе значення, а також традиції, головна з яких – випікання млинців. Оскільки млинець – це символ сонця, вважається, що чим більше господиня зробить млинців, тим більше сонячних та радісних днів буде у сім'ї цього року.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Понеділок (20 лютого) називається зустріччю Масляної, вівторок (21 лютого) це заграші або так звані оглядини, середа (22 лютого) це ласунка, "тещин день" або Скоромна середа. Четвер (23 лютого) – це розгуляй або Широкий четвер, п'ятниця (24 лютого) називається тещиними вечорами, а субота (25 лютого) – це золовчині посиденьки. Неділя (26 лютого) – проводи та Прощена неділя. Цього дня всі віруючі ходять до церкви, а потім просять у близьких та рідних прощення, а у відповідь мають почути: "Бог пробачить, і я прощаю". Також можна згадувати померлих та ходити на цвинтар.

Читайте також: Що готують на Масляну: список страв та корисні рецепти до свята весни.

Фото: pixabay.com

Варіанти тіста на млинці на Масляну

1. Млинці на воді

Інгредієнти: борошно (1 склянка), вода (1 склянка), яйце (1 шт.), цукор (1 ст. л.), рослинна олія (1 ст. л.), сіль (щіпка).

2. Млинці на молоці

Інгредієнти: молоко (250 мл), яйця (4 шт.), борошно (150 г), цукор (2 ст. л.), рослинна олія (2 ст. л.), сіль (щіпка).

3. Млинці з дірочками на дріжджах

Інгредієнти: молоко (3 склянки), яйця (3 шт.), цукор (3 ст. л.), сіль (1 ч. л.), борошно (220 г), сухі дріжджі (7 г).

4. Млинці на кефірі

Інгредієнти: кефір (200 мл), борошно (1 склянка), яйце (1 шт.), окріп (0,5 склянки), розпушувач (1 ч. л.), цукор (2 ст. л.).

5. Млинці на окропі

Інгредієнти: окріп (500 мл), молоко (500 мл), борошно (1,5 склянки), крохмаль (1,5 склянки), яйця (4 шт.), рослинна олія (3 ст. л.), цукор (3 ст. л.).

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.