RU  UA

Lifestyle

Хто на свято працюватиме, тому зробиться 40 болячок: повір'я та заборони у день Сорока святих

Дізнайтесь, у що вірили наші предки

22 березня – День пам'яті сорока Севастійських мучеників, який у народі знають як Сорок святих чи просто Сороки. З цим днем пов'язано безліч старих прикмет, повір'їв та заборон, які передавалися з покоління до покоління.

Фото: cappadociahistory.com

Вважалося, що на Сорок святих сорока в'є гніздо із сорока різних гілочок. Помітивши птаха у своєму дворі, не можна було його турбувати і руйнувати гніздо - тоді сорока ставала оберегом будинку, біля якого живе.

Незаміжні дівчата в цей день мили волосся відваром любистка. Вважалося, що аромат цієї рослини здатний приворожити хлопців.

Під суворою забороною на Сорок святих було два види праці: робота на полі та прання. До наших днів дійшла приказка: "Хто на це свято працює, тому зробиться 40 болячок".

Читайте також: Як спекти жайворонків на свято Сорок святих: простий рецепт.

Фото: pixabay.com

Також заборонено було використовувати для роботи свійських тварин - волів і коней. Люди говорили, що в іншому випадку худоба може раптово померти, а у господаря "відсохне нога чи рука".

Кумедною традицією було рахувати кількість лисих чоловіків у селі: скільки їх зустрінеться на шляху, стільки й морозних днів чекає попереду.

Знали наші предки також і обряди, пов'язані зі святом Сорок святих. Наприклад, хворі люди виходили в поле і топтали ряст - молоді пагони. Вважалося, що це вбереже здоров'я та життя протягом усього року.

Також 22 березня на свято жінки ходили до храму та молилися за чоловіків, щоб ті поверталися додому в цілості та доброму здоров'ї.

Цікаві новини для вас:

Читайте також

Навіть коли оточені людьми: які знаки Зодіаку завжди почуваються самотніми

Какие знаки Зодиака чувствуют себя одинокими и почему, рассказали специалисты - в списке оказались Водолеи, Тельцы, Девы, Козероги

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Как в домашних условиях приготовить разные варианты салатов с красной рыбой, курицей, моцареллой и зеленью, чтобы удивить гостей на Пасху

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Украинский дизайнер Андре Тан продемонстрировал, какую одежду можно надеть в церковь на праздничное богослужение в честь Пасхи