Лайм

Свято Благовіщення відзначають 25 березня: які його традиції, заборони і молитви

Що потрібно знати про свято

Благовіщення Пресвятої Богородиці відноситься до дванадцяти головних церковних свят і вважається третім за важливістю, після Великодня та Різдва. В Україні Благовіщення щорічно відзначалося 7 квітня, проте з переходом ПЦУ та УГКЦ на новоюліанський календар дата святкування змістилася на 25 березня. theLime розповість, які існують традиції та заборони свята, а також, як молитися цього дня.

Свято Благовіщення присвячене благій звістці про народження Сина Божого і Спасителя людства. Саме цього дня Діва Марія дізналася від архангела Гавриїла про своє непорочне зачаття і про те, що вона народить Ісуса Христа.

Читайте також: Благовіщення Пресвятої Богородиці: що можна їсти на велике церковне свято.

Фото: unsplash.com

Традиції святкування

Традиційно на Благовіщення віряни відвідують святкову службу, на яку священнослужителі завжди одягаются у блакитних тонах. Також у цей день заведено читати молитви Богородиці. Вважається, що цього дня відкриваються небеса і Господь чує прохання кожного, хто молиться.

На Благовіщення господині заготовляли "благовіщенську сіль", яку потім зберігали в оселі як оберіг від усього поганого. Для цього кожен член сім'ї повинен взяти по щіпці солі та кинути в заздалегідь підготовлений мішечок.

Окрім цього, цього дня віряни приносили з храму освячену воду, яка вважається цілющою.

За старих часів на Благовіщення розпалювали багаття, в яке кидали всі свої старі речі. Таким чином вважалося, що вогонь забере всі нещастя та хвороби.

Цього дня вся родина збирається за столом. Хоча свято і припадає на період Великого посту, церковний устав дозволяє на Благовіщення вживати страви з риби та морепродуктів. Допускається навіть олія і трохи вина.

Читайте також: Меню на Великий піст 2024: рецепти смачних страв без м'яса, масла та яєць.

Ще одна традиція на Благовіщення Пресвятої Богородиці – випускати голубів. Наші пращури вірили, що цього дня птахи долетять до ангелів-хранителів і розкажуть про все, що сталося за рік.

Фото: pixabay.com

Що не можна робити на Благовіщення

  • У цей день не можна шити, в'язати та вишивати. Вважається, що нитка в руках може заплутати долю.
  • Під забороною також важка фізична праця та будь-яка домашня робота. Усі справи по дому варто запланувати напередодні свята.
  • Цей день несприятливий для позичання грошей. Здавна вірили, що якщо на Благовіщення дати гроші в борг, то можна позбутися спокою та благополуччя.
  • На Благовіщення заборонено одружуватися та вінчатися. Це свято націлене на покаяння та утримання від мирського щастя, тому дату весілля краще перенести.
  • Як у будь-яке інше церковне свято не можна злословити, конфліктувати та лаятися. Всі ваші помисли в цей день мають бути чистими та добрими.
  • Під забороною також деякі маніпуляції з волоссям – стригтися та заплітати коси на Благовіщення загрожує втратою волосся або ще гірше – зміною долі.
  • На Благовіщення не можна одягати нові речі, оскільки це може призвести до псування обновки та самотності, яка триватиме цілий рік.
  • Городникам 25 березня варто утриматися від будь-яких садових робіт.
  • Також цей день не сприятливий для подорожей. Краще на Благовіщення сходити із сім'єю до церкви.

Фото: pixabay.com

Молитва на Благовіщення

Славлю Твою благодать, Володарко, молю Тебе: збагати мій розум. Навчи мене йти прямо, слідуючи шляхом Христових заповідей.

Пов'язана полонянками гріхопадінь, благаннями Твоїх полегши долю людську, Божа наречено. Бережи мене і вдень, і темної ночі, рятуючи мене від злих ворогів. Та, що дала життя Богові, душу мою оживи, загублену пристрастями.

Пресвята Діво, почуй голос непотрібного раба Твого. Сльози ллю перед Тобою, Пречиста, свою душу від скверни очищаю. Стогони від серця приношу.

Визволи мене від капостей, ганебних душу, Христа старанно про це благаючи.

Йому ж честь і поклоніння нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Фото: pixabay.com

Дізнайтеся також, коли святкуватимемо Великдень у 2024 році: названо точну дату.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Блогерка показала, як приготувати заварну сирну паску з курагою і шафраном: яскравий рецепт

Як у домашніх умовах приготувати сирну паску з куркумою на заварному тісті, щоб урізноманітнити своє звичне меню на Великдень  

Шкіряні штани - модне придбання цієї весни: з чим їх поєднує Даша Квіткова

Українська блогерка Даша Квіткова показала з чим носити шкіряні штани навесні 2024 року - фото стильних образів

Важливо не посадити раніше: коли сіяти кабачки, щоб вони зійшли і гарно вродили

Як вибрати оптимальне місце на грядці для посадки кабачків, коли їх можна сіяти у відкритий ґрунт, а також як часто поливати