Багато господинь вже почали планувати меню на Великдень, який за григоріанським календарем відзначатимуть у неділю 9 квітня, а за юліанським – на тиждень пізніше, тобто 16 квітня. І якщо ви вже визначилися з головною м'ясною стравою – бужениною в рукаві, радимо звернути увагу на рецепт класичної паски. theLime докладніше розповідає, як зробити цю великодню страву.
Інгредієнти: борошно (1 кг), молоко (400 г), жовтки (10 шт.), пресовані дріжджі (100 г), вершкове масло або маргарин (200 г), цукор (300 г), родзинки (100 г), сіль (1/2 ч. л.), цедра лимона (1 шт.).
Приготування:
Це рецепт класичної паски на 1 кг борошна, яку вигадала відома українська кулінарка Дарія Цвек.
Вершкове масло заздалегідь виставляємо з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури.
Спочатку готуємо опару: розводимо дріжджі в теплому молоці та додаємо 100 г цукру та 200 г борошна. Перемішуємо та залишаємо в теплому місці без протягів на 15-20 хвилин. За цей час маса повинна збільшитись в обсязі вдвічі, і утворитися так звана шапка.
Після того, як опара піднялася, додаємо в неї цукор, що залишився, жовтки, родзинки, цедру лимона, сіль і поступово все борошно.
Вимішуємо тісто і в кінці додаємо розтоплене або кімнатної температури вершкове масло або маргарин. Вимішуємо тісто не менше 15 хвилин, доки не почне відставати від рук. Накриваємо чистим рушником або харчовою плівкою і ставимо в тепле місце, щоб воно збільшилося вдвічі. Далі потрібно його обім'яти і знову поставити, щоб підросло.
Читайте також: Як приготувати смачну паску на сирному тісті: швидкий рецепт на Великдень.
Розкладаємо тісто, що підійшло, в підготовлені форми, заповнюючи кожну на 1/3. Ставимо ще раз на підйом (знову накриваємо).
Перед випіканням змащуємо збитим яйцем із краплею молока.
Духовку заздалегідь розігріваємо до 200°С.
Ставимо форми з пасками в гарячу духовку і випікаємо спочатку за температури 200°С, через 10 хвилин зменшуємо її до 170-160°С. Випікаємо ще приблизно 30-50 хвилин (час залежить від розміру паски, чим менше форма, тим менше часу знадобиться, і навпаки). Спочатку накриваємо паски фольгою для випічки, щоб верх не пригорів, а потім її можна зняти.
Дістаємо паски з духовки і чекаємо, поки вони охолонуть. Потім прикрашаємо глазур'ю та кондитерською посипкою.
- Раніше ми розповіли, як приготувати на Великдень заварну паску, яка довго не черствіє.
- Читайте також на theLime, як зробити м'яку і вологу паску панетоне.
Цікаві новини для вас:
- Як виглядає молочний френч – новий тренд французького манікюру: фото.
- Коли стригти волосся у квітні: місячний календар і вдалі дати.
- Як підживити розсаду аспірином і в чому користь такого поливу.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.