Лайм

Як приготувати на Великдень заварну паску, яка довго не черствіє: популярний рецепт

Спробуйте цей варіант на свято

До свята Великодня-2023 залишилося зовсім небагато часу, і господині знаходяться у пошуку перевірених рецептів паски. Цю традиційну випічку готують по-різному, але часто буває, що вона черствіє вже на другий-третій день після приготування. Кулінарна майстриня Марія Михальченко, відома за блогом "Смаколик.юа", поділилася рецептом паски, яка довго залишається свіжою. Вона в міру солодка, пишна, середньої вологості, апетитного жовтого кольору.

Фото: Getty Images

Інгредієнти на 6 пасок

З такої кількості інгредієнтів вийде 4 паски діаметром по 13 см та 2 - по 9 см.

Для заварки і опари: борошно – 100 г, окріп – 250 мл, цукор – 1 ст.л., молоко – 250 мл, пресовані дріжджі – 75 г.

Для тіста: борошно - 1 кг, цукор - 350 г, жовтки - 5 шт., яйця - 5 шт., вершкове масло - 200 г, ваніль - 1 ст.л., сіль - 0.5 ч.л., куркума - 0.25 ч.л., цедра 1 лимона, олія - 3 ст.л., сухофрукти - 250 г.

Читайте також: Цей рецепт на Великдень став хітом: як приготувати вологу та солодку грузинську паску.

Приготування паски на заварному тесті

Спочатку готуємо "заварку" для опари. 100 г борошна просіюємо в миску, вливаємо окріп і перемішуємо до однорідності.

У глибокій мисці робимо опару. Одну столову ложку цукру змішуємо з теплим молоком і додаємо пресовані дріжджі, перетерті в руках. Віночком розмішуємо опару, доки дріжджі не розчиняться. Потім у миску додаємо заварну основу і знову розмішуємо до відносно однорідної структури. Наявність невеликих грудочок – не біда. Накрийте миску плівкою та залиште на 20 хвилин у теплому місці.

Приготування тіста починаємо зі змішування цукру та яєць. У глибокій мисці цукор з'єднуємо з 5 жовтками і вбиваємо 5 цілих яєць. Додаємо столову ложку ванільного цукру та збиваємо міксером до утворення білої пишної маси. На це може піти до 10 хвилин.

Яйця з цукром з'єднуємо з опарою, додаємо 0.5 ч. ложки солі, перетерту цедру лимона та куркуму для красивого жовтого кольору паски.

У тісто вводимо половину борошна, вимішуємо і додаємо решту борошна. За бажання місити тісто можна на чистій стільниці.

Коли тісто стане гладеньким і однорідним, легко відставатиме від рук, додайте до нього соняшникову олію. Потім, продовжуючи вимішувати, введіть розм'якшене (але не розтоплене) вершкове масло.

Читайте також: Чому падає і черствіє паска: 5 типових помилок і як їх уникнути.

Готове тісто вийде ніжним, пластичним. Згорніть його в кулю, перекладіть у велику ємність і залиште підходити під плівкою на 1 годину. Коли тісто збільшиться у 2-3 рази, обминаємо його, накриваємо плівкою та залишаємо ще на годину.

Повторіть обминку, залиште тісто на 10 хвилин і підготуйте сухофрукти та цукати для паски. Облийте їх окропом, просушіть, перемішайте з 1 чайною ложкою борошна. Так родзинки та цукати не опустяться на дно.

Тісто перекладіть на стіл, сформуйте пласт, пересипте сухофрукти та загорніть наче тканину. Вимішуйте тісто, поки сухофрукти поступово не розподіляться по всій його масі.

Розділіть тісто на частини для пасочок. Сформуйте гладкі кульки, перекладіть їх у пергаментні форми для випікання, нічим їх не змащуючи. Кількість тіста на одну форму – трохи більше третини.

Накрийте паски плівкою, залиште на годину, щоб тісто виросло до самого верху.

Змастіть верх пасок сумішшю жовтка і 1. ст. ложки молока. Поставте паски випікатися у розігрітій до 170 градусів духовці. Вони будуть готові протягом 45-60 хвилин. Якщо верх пасок почне підгоряти, застеліть їх пергаментним папером або фольгою.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Які добрива вносити під картоплю після висаджування: поради досвідчених городників

Скільки разів потрібно удобрювати картоплю, які органічні та мінеральні підживлення слід внести після висадки та появи сходів

Тертий пиріг з шоколадною начинкою: небанальний рецепт улюбленого десерту

Як у домашніх умовах спекти тертий пиріг із шоколадним кремом, щоб урізноманітнити звичне меню та побалувати свою родину

Їхні звички відштовхують: які знаки Зодіаку найбільше дратують оточуючих

Астрологи назвали знаки Зодіака, які найбільше дратують інших через свої звички - у списку опинилися Раки, Водолії та Близнюки