Воскресіння Христове або Великдень – одне з найважливіших християнських свят, яке за григоріанським календарем припадає на 9 квітня, а за юліанським – на тиждень пізніше, тобто 16 квітня. У більшості країн Європи, у тому числі й у Польщі, у 2023 році світле свято відзначать вже цієї неділі. theLime підібрав для вас простий рецепт паски по-польськи з цукатами та коньяком, щоб урізноманітнити меню на Великдень.
Інгредієнти: вершкове масло (300 г), цукор (300 г), молоко (400 мл), яйця (6 шт.), сіль (0,5 ч. л.), пшеничне борошно (600 г), сухі дріжджі (11 г), коньяк (2 ст. л.), цедра апельсина (за смаком), цедра лимона (за смаком), родзинки (50 г), лимонний сік (1 ст. л.), цукрова пудра (150 г).
Приготування:
Вершкове масло заздалегідь виставляємо з холодильника, щоб воно стало кімнатної температури.
Спочатку займемося приготуванням опари. Молоко слід трохи підігріти, у нього висипаємо сухі дріжджі та декілька столових ложок цукру. Все ретельно перемішуємо, додаємо кілька ложок борошна та знову перемішуємо. Миску з опарою накриваємо та залишаємо в теплому місці без протягів на 20 хвилин.
Читайте також: У чому різниця між паскою, пасхою та кулічем: особливості рецептів та походження.
Родзинки запарюємо на 5 хвилин окропом, потім зливаємо воду і заливаємо коньяком. Залишаємо на 30-40 хвилин.
Лимон та апельсин промиваємо у проточній воді, витираємо насухо, тремо цедру.
У миску з опарою, що підійшла, додаємо цедру і дрібку солі.
В іншу ємність розбиваємо яйця і збиваємо їх вінчиком чи виделкою. Потім переливаємо в миску з опарою, перемішуємо.
Читайте також: Які страви готують на Великдень в Україні та що прийнято святити у церкві.
Потім вводимо розм'якшене вершкове масло, цукор, родзинки. Перемішуємо і починаємо додавати невеликими порціями просіяне через сито борошно, замішуючи тісто.
Форми для випікання змащуємо маслом і присипаємо борошном. Викладаємо в них тісто – так, щоб воно займало не більше половини кожної форми. Форми з тістом накриваємо чистим рушником та відставляємо на 40 хвилин, щоб тісто піднялося.
Через зазначений проміжок часу форми з тістом відправляємо в духовку і випікаємо за температури 180°С від 30 до 50 хвилин, залежно від розміру. Готову польську паску дістаємо і чекаємо, поки вона охолоне, а потім декоруємо за власним бажанням.
- Раніше ми розповіли, як приготувати домашню ковбасу у фользі замість кишки.
- Читайте також на theLime, як пофарбувати яйця на Великдень оригінальним способом.
Цікаві новини для вас:
- Настя Каменських і Леся Нікітюк показали головні тренди весни 2023 року: який одяг у моді.
- Українці діляться лайфхаками, як зняти скотч з вікна і відмити липкі сліди.
- Чим замінити майонез для заправки салатів: рецепти соусів на основі сметани та кефіру.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.