Лайм

Як прибрати оселю на Чистий четвер: важливі традиції перед Великоднем

Що потрібно робити у цей день

13 квітня віряни східного обряду відзначають Чистий четвер - один із найважливіших днів Страсного тижня перед Великоднем. Саме в цей день господині найчастіше печуть паски та фарбують яйця до світлого свята, а перед цим рано-вранці змивають із себе гріхи водою та прибирають оселю. Розповідаємо, як згідно з традиціями правильно робити прибирання та купатися цього дня.

Фото: unsplash.com

Як правильно купатися у Чистий четвер

Головна традиція Чистого четверга пов'язана із купанням. Згідно з повір'ям, вода в цей день - свята і має цілющі властивості. Скупатися треба до світанку, щоб зустріти день чистими тілом та душею. Під час обмивання потрібно щиро помолитися, попросивши Бога про захист, порятунок від сумів і поганих думок. Того, хто встигне викупатися або хоча б вмитися до сходу сонця, хвороби обходитимуть стороною, а думки стануть чистими і добрими.

Також у цей день заведено готувати воду, в яку поміщають будь-який срібний предмет та залишають на ніч. Вранці наступного дня кожен у сім'ї має вмитися цією водою, яка захистить від нечистої сили. Особливо такий ритуал показаний маленьким дітям, які не можуть самі себе захистити.

Читайте також: Четвергова сіль – оберіг на весь рік: як її приготувати у Чистий четвер.

Фото: unsplash.com

Як прибрати оселю на Чистий четвер

Не менш важлива традиція четверга перед Великоднем – генеральне прибирання в домі. У цей день важливо звільнити житло від сміття, пилу і непотребу, щоб весь рік в оселі не було скандалів, сварок і неприємностей.

Згідно з прикметою, мити підлогу потрібно від найдальших кутів до порога, а брудну воду виливати на вулицю, але в таке місце, де нічого не росте.

Також існує повір'я, що під час прибирання у Чистий четвер можна знайти річ, яку давно загубили.

У Чистий четвер прийнято не лише прибирати домівку, а й прати брудні речі: одяг, рушники, постільну білизну, штори та скатертини. Вважається, що до приходу Великодня все має бути чистим.

Після Чистого четверга до Воскресіння Христового та в день Великодня церква забороняє домашні роботи по дому. Вважається, що прибиранням можна "засипати сміттям очі Христу, що лежить у труні".

Читайте також: Які паски в Україні вважають традиційними і коли їх пекти на Великдень-2023.

Фото: unsplash.com

Раніше ми розповідали, що одягнути на Великдень до церкви: правила для жінок та чоловіків.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як врятувати редиску від хрестоцвітної блішки: народні методи

Чим небезпечна для редиски хрестоцвітна блішка, як її можна позбутися за допомогою деревного попелу, тютюнового пилу, порошку пижми

Замість оладок: рецепт хрустких вафель з кабачків, які можна приготувати на сніданок

Як у домашніх умовах зробити вафлі з кабачка з сиром та твердим сиром, щоб урізноманітнити меню своєї родини на сніданок  

Що робити з черствими пасками: кулінарні лайфхаки від кондитерів

Як можна використовувати залишки черствої паски, яка залишилася після Великодня, які прості десерти можна з неї приготувати