Лайм

Які паски в Україні вважають традиційними і коли їх пекти на Великдень-2023

У кожному регіоні свої традиції

Останній тиждень перед Великоднем називається Страсним, і у 2023 році цей період припадає на 10-15 квітня. Це найсуворіший тиждень Великого посту, який має суворі обмеження в харчуванні. Саме в цей тиждень господині займаються випіканням пасок.

За церковними канонами, випікати паски дозволяється у такі дні Страсного тижня: у Велику середу (12 квітня), Чистий четвер (13 квітня) та Велику суботу (15 квітня). У п'ятницю перед Великоднем не прийнято пекти паски. Пов'язували це з тим, що Страсна п'ятниця – один із найбільш скорботних днів для християн.

Фото: unsplash.com

Які бувають паски?

Традиційно паски готують із білого пшеничного борошна, яке добре просіюють від висівок. На Галичині та Закарпатті їх печуть у вигляді круглого хліба із орнаментами. На Поліссі, зокрема у Рівненському районі, господині печуть паски невеликого розміру та не використовують декор. Іноді як прикраси роблять хрест їз прісного тіста та плетінку по периметру.

Фото: unsplash.com

На Чернігівщині та Полтавщині традиційною вважається сирна паска, в яку додають багато яєць, цукор та родзинки. Її не випікають, а кладуть у спеціальну форму, в якій вона вистоюється до світлого свята. Найчастіше форма має трапецієподібну форму, яка повторює форму труни, де відбулося воскресіння Ісуса Христа.

Читайте також: Ніжна, наче крем: як приготувати на Великдень-2023 сирну паску з горіхами та сухофруктами.

Фото: Getty Images

Куштувати паску до того, як вона буде освячена в церкві, - табу. Також не можна викидати паску та її крихти. Залишки великодньої випічки закопують на городі для кращого врожаю або дають курям, аби краще неслися.

Раніше ми розповідали, що робити, якщо тісто на паски не піднімається: прості способи врятувати випічку.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно прищипувати огірки, щоб урожай збирати відрами

Блогерка розкрила секрет вирощування огірків - щоб отримати великий урожай, треба правильно прищепнути рослину

Можна втратити весь кущ: як врятувати троянди від сірої гнилі

Сіра гниль може уразити троянди після періоду затяжних дощів і перепадів температури. Які препарати допоможуть і що робити