Лайм

Четвергова сіль – оберіг на весь рік: як її приготувати у Чистий четвер

Наші пращури вірили, що така сіль здатна захистити від різних хвороб

Як відомо, останній тиждень перед Великоднем називається Страсним тижнем. У ці дні прийнято дотримуватися найсуворішого посту, багато молитися, а також завершити останні приготування до Воскресіння Христового. Наші пращури вважали, що особливу силу має Чистий четвер – до сходу сонця у цей день необхідно cкупатись, а потім приготувати Четвергову сіль. theLime вирішив докладніше розповісти, що це таке і як зробити такий оберіг у домашніх умовах.

Четвергова сіль (чорна сіль) виробляється особливим способом у ніч із середи на четвер або рано-вранці у Чистий четвер Страсного тижня – у 2023 році цей день випадає на 13 квітня. Через наявність у солі різних хімічних речовин при нагріванні відбувається ланцюг хімічних реакцій, і вона чорніє. Таку сіль здавна готували у печі, а потім святили у церкві та зберігали вдома біля ікон. Вважали, що вона має цілющі властивості та захищає від різних хвороб, особливо при захворюваннях шкіри, також її використовували для очищення організму. Головне правило під час приготування – у будинку має бути тиша.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Як зробити оригінальні великодні крашанки за допомогою харчового барвника і рису.

Четвергова сіль з житнім борошном

Необхідно взяти 1 кг солі та 10 ст. л. житнього борошна. Сіль висипаємо в чавунну сковороду, перемішуємо дерев'яною ложкою та ставимо на вогонь. Нагріваємо її, перемішуємо і читаємо "Отче наш" тричі. Потім знімаємо з плити і чекаємо, поки вона охолоне. Просіюємо її і пересипаємо в полотняний мішечок для зберігання і ретельно зав'язуємо.

Четвергова сіль із травами

Беремо сіль, чорний хліб, розмарин, м'яту, мелісу та материнку. Хліб ріжемо або ламаємо на шматочки і перемішуємо з водою, щоб він розм'якшився, потім додаємо до нього сіль і перетерті трави в ступці. Ставимо в духовку та випікаємо. Коли сіль почорніє, вона готова. Чекаємо, поки вона охолоне, просіюємо її і прибираємо в мішечок для зберігання.

Четвергова сіль з капустяним листям

Знімаємо з капусти зелене листя, подрібнюємо за допомогою блендера та змішуємо із сіллю. Викладаємо отриману суміш на лист і запікаємо в духовці при температурі 180°С 40-60 хвилин. Коли сіль почорніє, виймаємо, охолоджуємо. Перетираємо і висипаємо у скляну баночку для зберігання.

Читайте також: Що одягнути на Великдень до церкви: правила для жінок та чоловіків.

Як можна використовувати Четвергову сіль?

У багатьох випадках Четвергову сіль використовують як оберіг. Наприклад, на Великдень нею солять освячені яйця, якими розговляються після святкової служби у церкві.

Четвергову сіль також можна додавати в купіль новонародженого, щоб він зростав сильним та здоровим.

Молоді дівчата використовують таку сіль для вмивання. Її кидають у воду і промовляють замовляння на красу та здоров'я.

Ємність із чорною сіллю можна поставити в центр столу для того, щоб її використовували люди, які потребують захисту від хвороб та злого ока.

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як приготувати заварну паску на вершках: простий рецепт на Великдень.
  2. Що робити, якщо тісто на паску не піднімається: прості способи врятувати випічку.
  3. Як приготувати смачну паску на сирному тісті: швидкий рецепт на Великдень.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Тренди весни 2024: які кольори і дизайни манікюру набирають популярності серед модниць

Які варіанти актуальних відтінків манікюру доглянути на весну та літо 2024 року, а також якими трендовими дизайнами їх доповнити 

Великдень 2024: давні українські звичаї і традиції, про які ви можете не знати

Що необхідно робити на Великдень, коли відбувається святкове богослужіння, а також чому цей день необхідно провести у колі близьких

Як смачно запекти домашню ковбасу на Великдень: фірмовий рецепт Тетяни Літвінової

Як у домашніх умовах приготувати ковбасу з курячого філе, свинини та сала на святковий стіл на Великдень, щоб здивувати свою родину та гостей