Лайм

Що одягнути на Великдень до церкви: правила для жінок та чоловіків

Головне правило – вбрання має бути скромним

Великдень або Воскресіння Христове – одне з найважливіших християнських свят, яке у 2023 році за григоріанським календарем припадає на 9 квітня, а за юліанським – 16 квітня. Як правило, господині заздалегідь готуються до цього дня, випікають паски за класичним рецептом або роблять їх різні варіації і фарбують яйця, які потім потрібно освятити в церкві. theLime вирішив докладніше розповісти, як потрібно одягатися на пасхальне богослужіння.

Головне правило – зовнішній вигляд не повинен будь-яким чином відволікати вас та інших присутніх у храмі від молитви. Тому вбрання, а також зачіска, макіяж та манікюр мають бути насамперед скромними. Якщо ви будете в яскравому вбранні та з вечірнім макіяжем – це точно не сприятиме молитві.

Фото: pinterest.com

Обов'язково слід пам'ятати про те, що тіло має бути прикрите одягом. Особливо це стосується таких зон, як декольте, плечі, поперек та ноги (до колін). Усі вони мають бути закриті.

Фото: pinterest.com

Багато хто вважає, що для походу в церкву потрібно вибирати одяг білого кольору. Вважається, що цей колір уособлює чистоту і праведність. Інші ж, навпаки, запевняють, що віруючі мають одягати вбрання сірих та чорних відтінків – щоб не привертати до себе особливої уваги.

Фото: pinterest.com

Однак такі припущення не є правилами православної Церкви, оскільки вона не обмежує парафіян певними кольорами вбрання. Одяг може бути будь-якого відтінку.

Фото: pinterest.com

Більше того, різні православні свята мають певний обумовлений колір. Наприклад, зелені відтінки асоціюються зі святом Святої Трійці, червоні з Великоднем, блакитні зі Святами, присвяченими Пресвятій Богородиці, а білий колір співвідноситься з Різдвом та Водохрещем. Повністю чорне вбрання підійде лише для жалоби за померлими.

Фото: pinterest.com

Одяг точно не повинен бути прозорим, блискучим, різнобарвним, химерним і з величезною кількістю декору.

Читайте також: Так краще не одягатися: які поєднання кольорів виглядають безглуздо і кричуще.

Як правильно одягнутися жінці на богослужіння?

У церкву маленьким дівчаткам, дівчатам і жінкам потрібно одягати сукню або спідницю, довжина яких нижча за коліно. Верх, як було зазначено вище, повинен прикривати плечі та не мати глибокого декольте.

Фото: pinterest.com

Також слід покрити голову хусткою, тонким шийним шарфом або палантином. Як правило, хустка повинна прикривати майже все волосся.

Фото: pinterest.com

У холодну пору року допускається варіант із шапкою або капюшоном замість хустки, але це, скоріше, виняток на випадок, якщо ви потрапили до храму незаплановано.

Фото: pinterest.com

Слід подбати, щоб верхній одяг не був громіздким і важким. Оскільки святкове богослужіння – це досить тривала служба, одяг має бути теплим, але в той же час він не повинен вас сковувати в рухах.

Фото: pinterest.com

Оскільки Великдень – це радісний похід до церкви, можна вибрати найкращий, найкрасивіший і найновіший одяг та взуття без надмірностей, як це робили раніше наші предки.

Фото: pinterest.com

Також краще не одягати велику кількість прикрас та біжутерії та віддати перевагу скромним аксесуарам базових кольорів. Єдиний необхідний у церкві ювелірний виріб – це хрест.

Фото: pinterest.com

Як правильно одягнутися чоловікові на богослужіння?

Чоловік може вибрати для походу в храм будь-які класичні штани або джинси, сорочку з піджаком, теніску, кардиган, гольф-водолазку та куртку чи пальто. Також він має бути у закритому взутті та без головного убору.

Фото: pinterest.com

Фото: pinterest.com

Фото: pinterest.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як зробити різнокольорові крашанки: традиційні способи на Великдень.
  2. Чим покрити паску на Великдень: топ-6 рецептів смачної глазурі.
  3. Коли печуть паски і фарбують яйця на Великдень: який день краще вибрати.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шкільна мода 2024: базовий набір аксесуарів для учня

Які шкільні рюкзаки, сумки та акесуари для школярів у моді у 2024 році - добірка трендів, рекомендації щодо вибору

Низька посадка та сірий колір: який вигляд мають наймодніші джинси 2024 року

Які джинси носити весною 2024 - фасон підкова, колір екрю, сірі джинси та інші актуальні моделі - фото трендових речей

Лофери залишаються головним трендом весняного взуття у 2024 році: фото

Що таке лофери, які моделі цього жіночого взуття зараз у тренді, а також з чим їх поєднувати у весняному сезоні, щоб виглядати стильно