Лайм

Що робити з цибулею після викопування, щоб довго зберігалася зимою

Не проґавте важливі нюанси

У липні багато городників викопують цибулю та готують урожай до зими. Далеко не всім вдається довго її зберігати: цибуля може почати гнити і незабаром стати непридатною для вживання. Щоб цього не сталося, потрібно знати кілька правил збирання, просушування та підготовки цибулі до тривалого зберігання.

Фото: pixabay.com

Цибулю вважають готовою до викопування, якщо вона відповідає кільком важливим ознакам:

  • цибулини набрали сортовий розмір та вагу;
  • листя пожовтіло і лягло;
  • зовніші лусочки стали сухими.

Читайте також: Розумний метод із сіллю допоможе довго зберігати часник у домашніх умовах.

Викопувати цибулю слід у суху погоду, а за 7-10 днів до цього припинити полив, щоб вона не згнила. Але якщо йдуть затяжні дощі, затягувати зі збиранням урожаю не можна. Його слід викопати, зібрати і відправити на просушування в місце, що добре провітрюється. До повного висихання в таких умовах може пройти багато часу: до 3 тижнів або й більше.

Цибулю збирають лопатою чи вилами, підкопують і потім легко витягають. Грудки землі зчищають руками. Не бийте цибулю об землю чи одна об одну: це підвищує ризик гниття.

Відразу обрізати коріння та листя не можна: робіть тільки після повного висихання. Місце для сушіння цибулі має бути захищеним від прямих сонячних променів, але при цьому добре провітрюваним.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Що робити з гіркими та кривими огірками: три поради, щоб покращити врожай.

Коли "борода" (коріння) і листя цибулі повністю засохнуть, деякі заплітають її в коси і підвішують. Робити це не обов'язково, адже цибулю можна просто обрізати. Корінці зістригають ножицями, залишаючи близько 5 мм, а потім відрізають суху частину пера. При самій цибулині залишаємо м'яку шийку, яка не висихає.

Після обрізання цибулю можна відсортувати. Великі овочі починають гнити швидше, тому їх рекомендується використовувати першими. Цибулю викладають у дерев'яні або пластикові ящики з гарним доступом повітря. Так вона може довго зберігатися.

Раніше ми розповідали, чому повільно червоніють помідори та як допомогти їм дозріти.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Вони дивляться на світ інакше: які знаки Зодіаку мають нестандартне мислення

Астрологи назвали чотири знаки Зодіаку з нестандартним мисленням - Водолій, Близнюки, Стрілець, Риби

Зелена паста зі шпинатом вразить кольором і смаком: як її приготувати

Як у домашніх умовах приготувати макарони з соусом зі шпинату та базиліка, щоб урізноманітнити своє меню оригінальною стравою  

Чи потрібно поливати картоплю на городі: відповідь досвідчених садівників

Як часто потрібно поливати картоплю на городі, коли поливи проводити не можна, а також скільки води необхідно виливати під кожну рослину