Лайм

Перекопайте та внесіть добрива у ґрунт: як правильно підготувати грядки до зими

Восени краще вносити добрива, оскільки протягом зими вони розкладуться і наситять ґрунт

В середині осені у дачників не так багато справ, як улітку, адже вже зібрано врожай усіх фруктів та овочів, у тому числі картоплі. Тому можна обробити теплицю, посіяти рослини-сидерати, а також перекопати ґрунт та внести добрива. theLime вирішив докладніше розповісти про це.

Читайте також: Як оздоровити ґрунт восени: корисні підживлення, які допоможуть землі відпочити.

Коли краще перекопувати грядки – восени чи навесні?

Після збирання врожаю деякі городники перекопують землю перед настанням зими, інші, навпаки, залишають цей процес до весни.

Коли копати город, навесні чи восени залежить від різних факторів: типу ґрунту, кліматичних умов. Якщо земля надто важка та глиняста, перекопувати її восени не рекомендується. Піщаний ґрунт слід копати лише у весняний період, а пухкі землі восени досить просто розпушити.

У регіонах із теплим кліматом та сухим ґрунтом надто часто копати землю не потрібно. А ось у прохолодних регіонах з підвищеною вологістю перекопувати грядки краще часто, оскільки ґрунт за відсутності перекопування ущільнюватиметься і в результаті стане непридатним для вирощування культур.

Якщо зробити це восени і внести в ґрунт поживні елементи, то він добре ними насититься, і це дасть великий урожай влітку. До того ж під шаром снігу ґрунт не ущільнюється, і навесні набагато легше провести усі підготовчі роботи перед посадкою. І найголовніша перевага осіннього перекопування городу – економія вільного часу навесні.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Зекономите на добривах: як із користю застосувати залишки рослин на городі.

Терміни перекопування грядок восени

Зайнятися перекопуванням грядок рекомендується відразу після збирання врожаю тобто до кінця жовтня. Якщо осінь тепла, цей процес можна відкласти до листопада. Але надто затягувати не варто, бо за перших заморозків земля промерзне. А ще краще вибрати час, щоб зробити це до сильних осінніх дощів.

Переваги осіннього перекопування грядок

1. Під час копання грядок вам доведеться зібрати все сміття, бур'яни, опале листя – це суттєво заощадить час навесні.

2. Якщо внести восени добрива (гній, пташиний послід та інші органічні або мінеральні підживлення), протягом зими вони розкладуться і наситять ґрунт.

3. При перекопуванні грядок восени знижується ймовірність появи великої кількості бур'янів навесні, оскільки їхнє насіння після процесу перекопування виявиться глибоко під землею.

4. Після перекопування восени земля стане більш рихлою, повітряною, просочиться вологою і, як наслідок, навесні вона швидше прогріється.

5. При перекопуванні ґрунту всі комахи та їх личинки, що опинилися на поверхні землі, загинуть від холоду, хімічних препаратів, птахів.

Читайте також: Чим обробити сад восени, щоб наступного року дерева і кущі не хворіли.

Правила перекопування грядок

Глибина перекопування ґрунту залежить від того, які культури там садитимуть наступного року:

- морква, гарбуз, диня, петрушка, картопля, буряк – на 1 багнет лопати;

- редис, бобові, помідори, огірки, перець – на 1/2 багнета.

При цьому шари ґрунту рекомендується не перевертати, а перекладати між собою, щоб у землі збереглося більше корисних речовин. Коріння бур'янів не варто закопувати, а краще прибирати з грядок, щоб у наступному році його там було менше.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як садти тюльпани восени, щоб вони пережили холоди і красиво квітли наступної весни.
  2. Чим засіяти овочеві грядки восени: корисний злак допоможе значно покращити стан ґрунту.
  3. Що покласти до картоплі, щоб вона не проростала в погребі: цей спосіб знають не всі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також