Лайм

Чому Михайлів день 8 листопада вважається головним з усіх свят на честь янголів

Історія і традиції свята

Михайлів день, також відомий як Собор Архістратига Михаїла, за новим календарем ПЦУ відзначають 8 листопада 2023 року. Це свято називають найголовнішим із усіх, присвячених ангелам Господнім, і на те є вагома причина.

Читайте також: Вихідні та святкові дні у листопаді-грудні 2023: коли відпочиватимуть українці.

Архангел Михайло Фото: Гвідо Рені, Wikipedia

Історія та значення свята Собор Архістратига Михаїла

У християнській традиції Архангел Михаїл - найважливіша постать і могутній воїн, який служить захисником та лідером небесного воїнства у битвах із злими силами. Ім'я Михаїл або Михайло походить від єврейського слова "Мі-ка-Ель", що означає "Хто подібний до Бога?" Це ім'я відбиває роль Михаїла як захисника Бога, Головнокомандувача його війська, символа божественної сили та справедливості.

Михаїл згадується у різних релігійних текстах, включаючи Старий Завіт та Новий Завіт. У Старому Завіті його часто пов'язують із керівництвом ангелів у боротьбі з духовними ворогами та захистом народу божого. У Новому Завіті Михаїл згадується у Книзі Одкровення, де він очолює небесні армії проти зла.

Собор Архістратига Михаїла та небесних сил безтілесних до переходу на новий календар в Україні відзначали 21 листопада, а нині – 8 листопада. Це свято має цікаве походження. Частина стародавніх християн, які на той час вважалися іновірцями, вірили, що саме ангели є богами, які створили світ. Вони вважали їх вищими за Ісуса Христа, тому на помісному соборі в Лаодикії Церква ухвалила, що ангелам не можна поклонятися, але їх слід почитати як служителів Господа, які охороняють людей.

Читайте також: Святий Миколай прийде раніше: коли улюблене свято дітей у 2023 році.

Для України День святого Михайла має особливе значення. Цього архангела своїм захисником вважали ще київські князі з клану Мономаховичів, а за часів князя Всеволода (1076—1093) Михаїл став покровителем Києва. Зображення Михаїла з мечем можна побачити на старовинних гербах Києва, прапорах Богдана Хмельницького та козацьких хоругвах. Загалом образ цього архангела – втілення боротьби та перемоги над злом.

Проект герба Києва Фото: Wikipedia

Прикмети на Михайлів день

У народі існує безліч прикмет на Михайлів день. Вони стосуються погоди на зиму та врожаю на наступний рік:

  • Грім гримить – святий Михайло бореться з чортами.
  • Якщо на Михайлів день стоїть туман, то така погода буде до самого зимового Миколи.
  • Якщо на Михайла ніч безхмарна та ясна, слід чекати снігової та погожої зими.
  • Якщо у Михайлів день буде дощ - весна буде сухою і гарною.
  • Південний вітер на Михайла – тепло буде до середини грудня.
  • Похмурий день та іній на деревах на Михайла – урожай буде багатим.

Читайте також: Різдвяний пост-2023 за новим церковним календарем починається раніше: які його дати.

Заборони на Михайлів день

Як і для більшості великих церковних свят, на Михайлів день заборонено займатися важкою працею, сваритися, робити щось із корисливих спонукань, злословити, засуджувати людей, відмовляти у допомозі бідним і нужденним. Є менш очевидні заборони на свято 8 листопада. Наші пращури помітили, якщо у цей день помити голову, то можна "змити" розум. Також вважаося, що якщо у цей день різати хліб ножем, можна розгнівати святого.

Хоругва Богдана Хмельницького з Архангелом Михайлом Фото: rubryka.com

Молитви на Михайлів день

Архістратиг Михаїл - головнокомандувач війська Божого, тому до цього архангела прийняти звертатися під час війни. Ось кілька молитов, які можна прочитати у церкві чи вдома.

Молитва для захисту від ворогів

"Великий Архистратиже Божий, Михаїле, переможцю демонів і бісів, перемагай і знищ всіх цих моїх ворогів – видимих і невидимих. Випроси у Господа Вседержителя ласку: нехай Він спасе, зцілить і збереже мене від всілякої хвороби й недуги, від смертоносної рани і від наглої смерті – сьогодні, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь".

Молитва про заступництво

"Святий Михаїле-архангеле, допомагай нам у боротьбі, а проти підлості та нечистоти злого духа будь нам захисником.

Хай Бог подолає його,покірно про те просим. А ти, владико небесних громад, диявола та інших злих духів, які для знищення людських душ по цім світі кружляють, силою Бога скинь до пекла. Амінь".

Сильна молитва про захист Вітчизни

"Святий і великий Архангеле Божий Михаїле, несповідимої і пресущної Тройці перший в Ангелах предстоятелю, роду ж людського заступнику і охоронителю, що скрушив з воїнством своїм главу прегордого Денниці на небесах і посоромлюєш злобу і підступи його на землі!

До тебе вдаємося з вірою і тобі молимося з любов’ю: будь щитом непорушним і огорожею твердою Святій Церкві і Вітчизні нашій, захищаючи їх вогняним мечем твоїм від усіх ворогів видимих і невидимих.

Не позбав же, о Архангеле Божий, допомоги і заступництва твого і нас, що прославляємо сьогодні святе ім’я твоє: ми ж хоч і багатогрішні є, але хочемо не в беззаконнях наших загинути, а навернутися до Господа і оживленими бути від Нього на діла благі.

Осяй розум наш світлом лиця Божого, що завжди сяє на вогнеподібному чолі твоєму, щоб ми могли розуміти, що є воля Божа про нас блага і довершена, і бачити все, що нам подобає творити, а що ненавидіти і відкидати.

Зміцни благодаттю Господньою слабку волю і немічну силу нашу, щоб, утвердившись у Законі Господньому, ми перестали перейматися земними помислами і похітливими думками подібно до нерозумних дітей, які скоро гинуть, насолоджуючись красою світу цього, і ради тлінного і земного безумства забувають про вічне і небесне.

Над усім цим виблагай нам з висоти, Господній Архангеле, дух істинного покаяння, нелицемірну печаль у Бозі і скрушення за гріхи наші, щоб останок днів життя нашого ми прожили не в догоджанні почуттям і страстям гріховним, але у виправленні вчинених нами провин зі сльозами віри і сердечного покаяння, подвигами чистоти і святими ділами милосердя.

А коли наблизиться час кончини життя нашого, не залиш нас, Архангеле Божий, беззахисних проти духів злоби піднебесних, які звикли перепони чинити душі людській, що сходить на небо. Щоб, захищені тобою, без перешкод досягли ми преславних осель райських, де немає ні скорботи, ні зітхання, але безкінечне життя, сподобились побачити пресвітле лице Всеблагого Господа і Владики нашого і, впавши зі слізьми біля Його ніг, у радості вигукнули: Слава Тобі, Найдорожчий Визволителю наш, що за превелику любов Твою до нас, недостойних, Ти благозволив послати нам Ангелів Твоїх для спасіння нашого. Амінь".

Раніше ми розповідали, коли Андрія Первозванного за новим календарем.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Рецепт для тих, хто не хоче возитися з тістом: як готувати паску в хлібопічці

Як приготувати швидку паску на Великдень-2024 без замішування тіста - простий спосіб у хлібопічці

Крашанки без хімії: фарбуємо яйця в різні кольори натуральними барвниками

Як у домашніх умовах зробити оригінальні крашанки на Великдень різного кольору за допомогою чаю каркаде, червоноголової капусти та куркуми

Рецепт для справжніх поціновувачів шоколаду: як приготувати шоколадну паску на Великдень

Як у домашніх умовах приготувати вологу паску з двома видами тіста та шоколадною скоринкою, щоб здивувати своїх близьких на Великдень