У кожної господині свої правила на кухні, однак деяких помилок все ж таки варто уникати. І якщо ви вже знаєте, де найгірше місце для зберігання вина в домашніх умовах, візьміть собі на замітку, як довго можна зберігати відкриту пляшку. theLime вирішив докладніше розповісти про це.
Читайте також: Як зберегти бульбашки у відкритому шампанському: два лайфхаки.
Як тільки ви витягли пробку з пляшки, вино починає стикатися з киснем і поступово окислюється. Погіршуються смакові якості вина, а разом із цим зникає і букет ароматів.
Щоб перевірити, чи окислилося вино, досить просто подивитися, якого кольору воно стало. Червоне вино набуває коричневого відтінку, біле – темного бурштинового. На жаль, таке вино краще вилити або використовувати для приготування різноманітних страв. Ще одна ознака окисленого вина – неприємний запах у білих винах, ніби гнилих яблук, а також оцтовий запах у червоних винах.
Як довго можна зберігати пляшку вина після того, як вона була відкрита?
1. У середньому відкриті сухі червоні вина можуть простояти від 3 до 5 днів після відкриття, білі вина – до 2 днів. Ігристі вина простоять не більше 1,5-2 днів, після чого вони втрачають свій смак, насиченість та бульбашки.
2. Оскільки вино окислюється під впливом кисню, термін його зберігання залежить від площі зіткнення вина з повітрям. Наприклад, якщо залишилося півпляшки вина, воно збережеться довше, ніж чверть пляшки.
Читайте також: Як зберігати відкриту пляшку шампанського: американський експерт дав пораду.
3. Найоптимальніший спосіб продовжити термін зберігання у відкритій пляшці – це закупорити його та поставити в холодильник. Особливо актуально це для ігристих вин – у холоді бульбашки будуть повільніше виходити.
4. Кріплені, сухі або солодкі червоні вина можна зберігати в темному сухому місці, головне, щоб вони були закупорені.
5. Щоб зберегти вино більш тривалий термін, фахівці рекомендують перекрити напою кисень. Природно, краще вино, що залишилося, перелити в пляшку з меншим обсягом, щоб рівень вина досягав шийки пляшки, і герметично закупорити.
6. Можна придбати спеціальні аксесуари: вакуумні пробки, які дозволять відкачати з вина повітря, пробки-стопери, які герметично закривають пляшки і не дозволяють напоям видихатися.
- Читайте також на theLime, як безпечно і правильно відкривати ігристе вино.
Цікаві новини для вас:
- Чому не можна ставити гаряче у холодильник: причину заборони знають не всі.
- Як перевірити якість вареної ковбаси у домашніх умовах: не всі знають ці способи.
- Шеф-кухар порадила, як зберігати яйця, щоб вони довше залишалися свіжими.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.