Лайм

Чому не можна ставити гаряче в холодильник: причину заборони знають не всі

Така недбалість може призвести до поломки приладу

Кожна господиня має свої правила на кухні. Хтось намагається готувати нові страви щодня, а хтось вважає за краще робити заготовки на вихідних і зберігати їх у холодильнику, щоб якомога менше витрачати на це час у будні дні. theLime вирішив докладніше розповісти, чому не можна ставити щойно приготовану їжу в холодильник.

Читайте також: Чому продукти швидко псуються в холодильнику: поширені помилки, яких варто уникати.

Фото: pixabay.com

Чому в холодильник не можна ставити гарячі страви?

1. Випаровування гарячої вологи призводить до намерзання льоду, що з часом може призвести до поломки

Якщо ми помістимо каструлю в холод, не дочекавшись її охолодження до кімнатної температури, випаровування теплої або гарячої вологи відбуватиметься всередині холодильника. Це може призвести до того, що через перепад температур на стінках холодильника утворюється іній, а в найбільш запущених випадках "шуба".

Через це знижується ефективність роботи – холодильник не зможе якісно охолоджувати продукти, а робоче навантаження збільшується, що призводить до скорочення терміну служби. Крім того, волога, що відтанула, може накопичитися в спеціальному резервуарі і згодом почне погано пахнути. Якщо вологи буде дуже багато, холодильник може потекти.

2. Посилене навантаження на компресор теж може спричинити поломку приладу

Незважаючи на те, що холодильник працює весь час без зупинки, його компресор частіше "відпочиває", ніж працює. Він вступає у роботу лише тоді, коли це стає необхідним. А необхідно це стає тоді, коли температура у внутрішній камері холодильника підвищується.

Якщо поставити гарячу їжу в нього, компресор включатиметься набагато частіше, ніж у звичайних умовах. Це створює набагато більше навантаження на нього, внаслідок чого той може перегріватися, а в гірших випадках навіть згоріти.

До того ж посилена та безперервна робота компресора сприяє більшій витраті електроенергії, що, безумовно, позначиться на рахунках за комунальні послуги.

Читайте також: Як зберегти їжу в холодильнику у разі відключення світла: 4 поради.

3. Через гарячу їжу можуть зіпсуватися полиці холодильника

Полиці сучасних холодильників виготовляють зі скла. Якщо ви залишите на них щойно приготовані страви, під впливом гарячого скло починає розширюватися в той час, як решта елементів не робить цього. Це призводить до того, що на полиці можуть з'явитися тріщини або вона може луснути.

4. Через перепад температур можуть деформуватися стінки холодильника

Внутрішні стінки холодильників виготовлені із пластику. І так само, як і його скляні полички, вони не розраховані на те, щоби витримувати перепади температур. Таким чином, якщо ми будемо вкрай необережні та розмістимо гарячу каструлю надто близько до стінок холодильника, то ризикуємо спровокувати їхню деформацію. Інакше кажучи, вони можуть розплавитися.

5. Ущільнювальна гумка на дверцятах стане менш герметичною і почне пропускати тепло в холодильник

Ефективна робота холодильника здійснюється не тільки завдяки якісній роботі компресора та здатності швидко опустити температуру всередині холодильної камери до заданих параметрів, але й у можливостях холодильника якомога довше зберігати цю саму задану температуру без різких стрибків та перепадів. Цьому сприяє ізоляційна (ущільнювальна) резинка на дверцятах.

А під впливом гарячих випарів ізоляційна резинка може зіпсуватися і втратити свої первісні властивості. Як результат, вона стане менш герметичною і почне пропускати тепло в холодильник зовні.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Де зберігати продукти у разі відключення електроенергії: лайфхаки для квартири та приватного будинку.
  2. Щоб лимони не псувалися в холодильнику, зберігайте їх з розумом: правильні способи.
  3. Перевірте свої запаси: що має бути вдома на випадок відключення електроенергії.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як правильно висаджувати помідори у ґрунт і що покласти у лунку, щоб гарно прижилися

Як посадити розсаду помідорів у відкритий ґрунт, якщо вона витягнулася - поради городникам з відео, добрива для томатів

Як одягнути донечку на випускний в садочок: стильні образи для маленьких модниць

Які фасони суконь та варіанти декору на них приглянути для дівчаток для випускного у дитячому садку, щоб виділятися з натовпу  

Потрібна інша упаковка: які продукти в жодному разі не можна зберігати у пакетах

Які овочі, фрукти, зелень та інші продукти не слід відправляти на зберігання в поліетиленових пакетах, а також що використовувати для цього